GO HDZ BiH Mostar: Održavanje lokalnih izbora i formiranje Gradskoga vijeća Mostara nije više političko, nego civilizacijsko pitanje

Pregovori u Gradskoj vijećnici Mostara, na kojima su učestvovali predstavnici devet političkih stranaka iz PS BiH, rezultirali su usvajanjem dva modela provođenja Odluke Ustavnoga suda BiH vezane za izborna pravila za Mostar. Od februara do juna 2018. godine ostvaren je veliki napredak u pregovorima zahvaljujući angažmanu i konstruktivnom pristupu Gradskog odbora HDZ BiH Mostar, stzoji u današnjem saopštenju GO HDZ-a BiH.

“Sve svoje argumente bazirali smo isključivo na dosljednom provođenju Odluke Ustavnog suda i insistiranju na zakonski utemeljenim prijedlozima. U konačnici je to rezultiralo načelnim međustranačkim dogovorom o dva prihvatljiva izborna modela za Mostar. Uz pomoć pravnih stručnjaka, otklonili smo dotadašnju stigmu kako je riječ o ‘gradu slučaju’ i to na način da se sa predstavnicima političkih stranaka razgovaralo isključivo o konkretnim pravnim argumentima, racionalnim, pravednim i matematički ispravnim modelima novih izbornih pravila za Mostar”, kazali su iz GO HDZ BiH.

Pojasnili su što donose dva predložena modela.

Model A provodi Odluku Ustavnog suda BiH na način da se iz 6 gradskih područja (6 izbornih jedinica) bira 26 gradskih vijećnika, i to: Jugozapad 8 gradskih vijećnika, Stari grad 6, Zapad 5, Sjever 3, Jugoistok 2 i Jug 2 gradska vijećnika. Preostalih 9 gradskih vijećnika se bira s  kompenzacijske liste mandata, koji bi se dodjeljivali s teritorija Mostara kao cjeline.

Model B bi značio da se iz 6 gradskih područja (6 izbornih jedinica) bira 22 gradska vijećnika, u tom slučaju Jugozapad bi birao 7 gradskih vijećnika, Stari grad 5, Zapad 4, Sjever 2, Jugoistok 2 i Jug 2 gradska vijećnika. Preostalih 13 gradskih vijećnika bi se biralo na području Mostara kao jedne izborne jedinice, odnosno gradske liste.

Za birača jedna od važnijih razlika između ova dva modela je činjenica da bi po modelu A birači na lokalnim izborima glasali za buduće gradske vijećnike pomoću jednog glasačkog listića (glasačkog listića svoje izborne jedinice), dok bi po modelu B, kao i do 2008. godine, birači glasali pomoću dva glasačka listića (jedan glasački listić svoje izborne jedinice i drugi tzv. gradske liste).

Kao dopuna na ranija izborna pravila, otvorilo se i pitanje birača iz Centralne zone, koje je po svim dosadašnjim izbornim pravilima ostajalo neriješeno, ali se kroz pregovore načelno došlo do razumnog rješenje za osiguravanje aktivnog i pasivnog biračkog prava birača iz Centralne zone Mostara, na način da isti predmetna prava ostvaruju u Gradskom području Jugozapad ili Gradskom području Stari grad zavisno o pripadnosti mjesnim zajednicama, kazali su iz GO HDZ BiH Mostar.

Novi saziv Gradskoga odbora HDZ-a BiH Mostar je već na prvoj sjednici formirao listu političkih prioriteta, na prvo mjesto stavivši završetak pregovora o novim izbornim pravilima za Mostar u Izbornom zakonu BiH, konačno održavanje lokalnih izbora i formiranje Gradskoga vijeća, uz bitno poboljšanje investicione i preduzetničke klime u gradu, višestruko efiaksnije planiranje i realizaciju budžeta, kao i rad svih gradskih službi u interesu građana.

“Velika odgovornost je na poslanicima oba doma PS BiH da konačno, i bez odlaganja, usvoje izmjene Izbornog zakona BiH, jer pitanje izbora u Mostaru doista više nije političko, nego civilizacijsko pitanje”, poručili su iz Gradskog odbora HDZ BiH Mostar.

(NovaSlobod.ba)