Počinje suđenje za zločine u Vlasenici

U Državnom sudu ove sedmice planiran je početak suđenja Radenku Staniću, Miroslavu Kraljeviću i Goranu Gariću, koje optužnica tereti za zločine počinjene na području Vlasenice.

U optužnici je navedeno da se Stanić, u svojstvu komandira Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica, Kraljević, kao komandir Specijalnog voda pri SJB-u, i nekadašnji policajac Garić terete za progon bošnjačkog civilnog stanovništva počinjen 1992. i 1993. godine – protivpravnim zatvaranjem, ubistvima, mučenjima i seksualnim zlostavljanjima i prisilnim nestancima.

Početak suđenja u tom predmetu je više puta odgađan zbog zdravstvenog stanja Maneta Đurića, te je u nekoliko navrata vršeno vještačenje sposobnosti optuženog da prati suđenje, zbog čega je postupak u odnosu na njega odvojen.

Sud BiH danas će izreći prvostepenu presudu Enveru Buzi, bivšem komandantu Samostalnog bataljona Prozor Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), optuženom za zločin počinjen u mjestu Uzdol kod Prozora.

U optužnici je navedeno da su pripadnici Samostalnog bataljona Prozor 14. septembra 1993. godine napali selo Uzdol, i u zaseocima Križ, Zelenike i Raiči na okrutan i svirep način ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti, dok je Buzi, kao komandantu bataljona, na teret stavljeno da je propustio da preduzme mjere da počinioci budu kažnjeni.

Ove sedmice se nastavljaju suđenja za zločine počinjene u Prijedoru, Milićima, Bužimu, Trnovu, Brčkom, Kalinoviku, Bileći, Sanskom Mostu, Rogatici i Zavidovićima, javlja BIRN BiH.

(Fena)