Umjereno do pretežno oblačno s kišom

Jutros je u Hercegovini i jugozapadnim djelovima bilo umjereno oblačno, a u ostatku zemlje sunčano uz malo oblačno.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 6 stepeni,, Sokolac 8, Jajce 10, Bugojno i Zenica 11, Doboj, Ivan Sedlo, Sanski Most, Sarajevo i Tuzla 12, Banja Luka, Drvar, Grude, Livno i Srebrenica 13, Brčko, Široki Brijeg, Stolac i Zvornik 14, Mostar i Trebinje 15, Gradačac 17, Bihać i Neum 20 stepeni.

Danas se u Hercegovini i jugozapadnim područjima Bosne očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme, lokalno sa slabom i povremenom kišom. U ostatku naše zemlje, sunčano uz umjerenu oblačnost.

Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 23 do 29 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Uz relativno povoljnu biometeorološku prognozu većina populacije će biti boljeg raspoloženja, a hronični bolesnici i meteoropate će osjetiti olakšanje.

Tokom dana stabilno, uz povremeno naoblačenje, poslije podne moguć je nešto izraženiji osjećaj sparine usljed nadprosječnih temperatura vazduha.

Poželjno je slojevito se odjenuti i ne pretjerivati sa aktivnostima.

Opšta slika će biti nešto lošija u Hercegovini i Krajini.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja

Zbog radova na autoputu A-1 saobraćaj je na dionici Sarajevo sjever-Lepenica na lokalitetu Ban Brdo i Treševine preusmjeren iz vozne u preticajnu traku, dok se na dionici Podlugovi-Sarajevo sjever saobraća dvosmjerno u dužini od 3 km.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, zbog sanacionih radova u tunelu Vranduk II, u noćnim satima saobraćaj se obustavlja u vremenu od 00,30 do 04,30 sati. Tokom dana na ovom lokalitetu saobraća se naizmjenično, jednom trakom, a zbog povremeno pojačanog prometa vozila, moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera. Na obilaznici kroz naselje Tetovo (R-445 Nemila-Tetovo-Zenica), zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Danas do 20 sati izvode se sanacioni radovi na dionici magistralnog puta M-17 Tarčin-Konjic (u Raštelici). Na mjestu izvođenja radova, saobraća se jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju (semafori).

Sporije zbog radova, saobraća se i na dionicama magistralnih puteva: : M-18 Olovo-Kladanj-Stupari, M-1.8 Srebrenik-Orašje, M-5 Donji Vakuf-Travnik, M-18 Semizovac-Vogošća, M-5 Lanište-Ključ i M-5 Jezero-Jajce.

Danas do 19 sati, zbog radova na redovnom održavanju, doći će do obustave saobraćaja na regionalnom putu R-443 Kiseljak-Kreševo. Za vrijeme obustavljanja, alternativni pravac je Kiseljak-Lepenica-Kreševo.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja.

Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)