U pet godina iz Hrvatske otišlo 189.000 ljudi

U periodu od samo pet godina, zahvaljujući odseljavanju, Hrvatska u 2018. godinin bilježi 2,4 posto stanovništva manje nego 2013.m godine, a posebno je zabrinjavajuće što stanovništvo ne uspijevaju zadržati ni veliki gradovi – središta opština u kojima, uprkos doseljavanju novih ljudi, broj onih koji su odselili i dalje premašuje doseljenike, piše u utorak Jutarnji list.

Konkretnije, u posljednjih pet godina u Hrvatsku se doselilo nešto malo više od 88 hiljada stanovnika, ali ju je, istovremeno, napustilo 189 hiljada, a zahvaljujući enormnim stopama gubitka stanovništva u pojedinim ionako slabije naseljenim opštinama, demografi strahuju od sve većih količina u potpunosti raseljenih prostora, na kojima će u budućnosti biti teško organizovati novi život, navodi dnevnik.

Takvi primjeri su opštine poput Civljana i Ervenika u Šibensko-kninskoj županiji, koje su u pet godina izgubile 39,3, odnosno 37,8 posto stanovništva, što znači da je ovo područje u pet godina napustio svaki treći stanovnik, prenosi Hina.

“Ove opštine možda su u startu imale mali broj stanovnika, međutim uzevši u obzir na kome se prostoru one nalaze, egzodus stanovništva ovdje za sobom ostavlja cijele dijelove Hrvatske koji su gotovo u potpunosti prazni. Za ono malo ljudi koji su ovdje ostali živjeti, život je izuzetno težak, da ne kažemo koliko je i skup s obzirom na to da ovdje nema javnog prevoza, zdravstvene skrbi, trgovina i ostalog”, napominje demograf Anđelko Akrap.

Kad je u pitanju statistika koja govori isključivo o doseljavanju iz odnosno iseljavanju u inostranstvo, ona pokazuje kako je u pet godina samo 96 gradova i opština zabilježilo rast broja stanovnika kao posljedicu doseljavanja dok njih 463 bilježi minus zbog emigracije, a u njih 42 odnosno 7,5 posto, stopa emigriranja bilježi se u dvocifrenim brojevima.

(Fena)