Zamjenik Dalipagić na Forumu o saobraćajnom povezivanju

Zamjenik ministra saobraćaja i veza Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić učetvovao je na Forumu o saobraćajnom povezivanju u Podgorici, koji predstavlja platformu za razgovore o trenutnim i budućim trendovima u saobraćajnom sektoru, posebno o onima koji su značajni za regiju zapadnog Balkana.

Kako je naglasio zamjenik Dalipagić, za Bosnu i Hercegovinu je prioritet saobraćajno povezivanje sa zemljama u okruženju, posebno susjednom Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom.

„Prije svega, mogu reći da mi ne možemo biti u potpunosti zadovoljni tempom izgradnje cestovne infrastrukture u BiH. Naime, BiH je zemlja u tranziciji, u ratu devastirane infrastrukture, s nejakom privredom, koja nije omogućavaloa znatnija ulaganja u infrastrukturu iz vlastitih izvora, a teško smo dobivali i sredstva iz međunarodnih fondova. Zbog nepostojanja jedinstvene politike svih subjekata u vezi s izgradnjom saobraćajne infrastrukture, BiH godinama nije mogla izraditi strateške dokumente koje je od nas tražila Evropska unija. Tokom ovog mandatnog perioda, uspjeli smo izraditi sve potrebne strateške dokumente, te tako stekli mogućnost apliciranja za sredstva iz evropskih fondova. Za mene osobno, Koridor Vc predstavlja prioritet u cestovnoj infrastrukturi u Bosni Hercegovini,“ istakao je zamjenik Dalipagić tijekom izlaganja.

Kao važne projekte za našu zemlju koje provodi Ministarstvo saobraćaja i veza, zamjenik Dalipagić je istakao međudržavni most s Republikom Hrvatskom na rijeci Savi kod Svilaja, koji je u završnoj fazi, međudržavni most s Republikom Hrvatskom na rijeci Savi kod Gradiške, čija izgradnja treba započeti za nekoliko dana, te projekat izgradnje Jadransko-jonske autoceste na dijelu kroz Bosnu i Hercegovinu, za koji je prije nekoliko dana prezentirana planersko-studijska dokumentacija.

Kada su u pitanju odnosi sa susjedima, pri kraju su aktivnosti na usaglašavanju Sporazuma o izgradnji autoceste/brze Sarajevo – Beograd – Sarajevo, a u vezi s izgradnjom mosta na rijeci Savi kod Rače, koji je na budućoj trasi autoceste Sarajevo – Beograd, kao i sporazumi o održavanju i rekonstrukciji međudržavnih mostova s Republikom Hrvatskom (10 mostova) i Srbijom (12 mostova). S Crnom Gorom u toku su aktivnosti na Sporazumu za izgradnju međudržavnog mosta na dionici Hum – Šćepan Polje.

Zamjenik Dalipagić je ministru saobraćaja i pomorstva Crne Gore Osmanu Nurkoviću predložio formiranje radne grupe za izgradnju željezničke pruge Nikšić – Čapljina s daljim nastavkom ka Hrvatskoj, koja se nalazi na trasi Jadransko-jonskog koridora, a za čije finansiranje postoje i pozitivna mišljenja Evropske unije.

Forum u Podgorici je okupio oko 200 predstavnika, uključujući ministre, donosioce odluka, predstavnike vlada, međunarodnih, privatnih i nevladinih organizacija s ciljem održavanja otvorenog dijaloga o saobraćajnoj povezanosti, saobraćajnim koridorima, finansiranju i investiranju u oblasti infrastrukture.

V. B.

(NovaSloboda.ba)