Sunčano uz umjereno oblačno

Jutros je u većem dijelu Bosne i Hercegovine sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno.

Temperature vazduha u 08 sati: Sokolac 4 stepena, Bjelašnica 6, Drvar 9, Bugojno, Ivan Sedlo, Srebrenica 10, Grude, Jajce, Livno, Sarajevo, Tuzla, Zenica 11, Banja Luka, Brčko, Sanski Most, Široki Brijeg 12, Bijeljina, Prijedor 13, Doboj, Stolac, Zvornik 14, Mostar, Trebinje 15, Gradačac 18, Bihać 19, Neum 20 stepeni.

Danas će u većem dijelu naše zemlje preovladavati sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno. U Hercegovini i na sjeverozapadu Bosne su mogući pljuskovi ponegdje praćeni grmljavinom. U večernjim satima i u noći sa srijede na četvrtak, porast naoblačenja sa sjeverozapada praćen kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Vjetar, veći dio dana, umjeren južni i jugozapadni.

Dnevna temperatura vazduha od 23 do 29 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Usljed pogoršanja vremenskih prilika, opšta slika će biti lošija u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Moguće su meteoropatske reakcije u vidu reumatskih i bolova na mjestima ozljeda, glavobolje, nervoze, problemi sa snom.

Hroničnim bolesnicima savjetujemo oprez, obzirom da će se osjet hladnoće postepeno pojačavati zbog nižih temperatura i povećanog sadržaja vlage u zraku, izraženije sa noćnim satima.

Preporučljivo je umanjiti aktivnosti.

——

BIHAMK

Pojačan oprez zbog magle i odrona

Pojačan oprez ovog jutra savjetujemo na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove, zbog jutarnje magle koja smanjuje vidljivost. Izdvajamo puteve u dolinama rijeka: Vrbasa, Lašve, Save i Bosne. Vozačima skrećemo pažnju i na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja. Na svim putnim pravcima pozivamo na opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

Zbog radova na autoputu A-1 saobraćaj je na dionici Sarajevo sjever-Lepenica na lokalitetima Ban Brdo i Treševine preusmjeren iz vozne u preticajnu traku, dok se na dionici Podlugovi-Sarajevo sjever saobraća dvosmjerno u dužini od 2 km.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila zbog sanacionih radova u tunelu Vranduk II, u noćnim satima saobraćaj se obustavlja u vremenu od 00,30 do 04,30 sati. Tokom dana na ovom lokalitetu saobraća se naizmjenično, jednom trakom, a zbog povremeno pojačanog prometa vozila, moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera. Na obilaznici kroz naselje Tetovo (R-445 Nemila-Tetovo-Zenica) zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Radovi na redovnom održavanju izvode se na magistralnom putu M-5 Vitez-Kaonik, zbog čega se u vremenu od 08 do 17 sati saobraća usporeno.

Sporije zbog radova, saobraća se i na dionicama magistralnih puteva: M-18 Olovo-Kladanj-Stupari, M-1.8 Srebrenik-Orašje, M-5 Donji Vakuf-Travnik, M-18 Semizovac-Vogošća, M-5 Lanište-Ključ i M-5 Jezero-Jajce.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Iz bezbjedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAmk-A.

R. K.

(NovaSloboda.ba)