U petak odluka o osnovanosti treće optužnice protiv Zdravka Mamića

Osječki Županijski sud u petak će objaviti odluku o osnovanosti treće optužnice protiv bivšeg čelnika NK Dinama Zdravka Mamića, u kojoj ga Uskok tereti da je od 2002. do 2007., dok je obnašao različite dužnosti u Dinamu, iz toga kluba izvukao 16,7 miliona kuna.

Optužno vijeće, koje optužnicu može potvrditi, odbaciti ili vratiti tužilaštvu na doradu, je nakon rasprave zaključilo da će odluku objaviti 4. oktobra u 11 sati, izvijestio je nakon ročišta Mamićev advokat Veljko Miljević.

Miljević je kazao da ne očekuje potvrđivanje treće optužnice, jer ne postoje pretpostavke da se po takvoj optužnici sudi u Hrvatskoj.

Budući je po opisu djela iz optužnice savršeno jasno da mjesto počinjenja krivičnog djela nije u Hrvatskoj, da ni posljedice nisu bile na području Hrvatske i da se sve odvija u Austriji, te da zakonski propisi zabranjuju suđenje po bilo kome principu, ako se počinilac ne nalazi na području Hrvatske, nema nikakve mogućnosti da se povodom ovakve optužnice sudi u Hrvatskoj, ocijenio je Miljević.

Na pitanje je li u slučaju potvrđivanja treće optužnice moguće spajanje s drugom optužnicom protiv Mamića i još šest okrivljenika, Miljević je odgovorio potvrdno, ocijenivši da je pravo svakog optuženika da ne odgovara u više krivičenih postupaka, ako se vode istovremeno, već da se to odvija u jedinstvenom postupku.

 U ovoj optužnici tužiteljstvo Mamića tereti da je novac iz Dinama izvlačio od 25. rujna 2002. do 8. ožujka 2007. u Zagrebu i Klagenfurtu u Austriji i to dok je obavljao dužnosti člana izvršnog odbora kluba, a nakon toga izvršnog dopredsjednika i člana uprave i imao ovlaštenje za raspolaganje novcem po računu kluba otvorenog u jednoj banci u Austriji.

Iako je sukladno statutu kluba bio dužan voditi računa o zakonitom korištenju i raspolaganju finansijskim sredstvima kluba, Mamić je, prema tvrdnjama tužilaštva, “u namjer da se znatno materijalno okoristi na štetu imovine kluba, raspolagao novčanim sredstvima kluba u vlastitu korist”.

Terete ga da je nalagao prienos 97.492 eura (u protivvrijednosti od 730.659 kuna) na svoj račun otvoren kod banke u Austriji, te lično podigao ukupno 2,2 miliona eura (u protivvrijednosti od 16 miliona kuna) u gotovini i na taj se način, na štetu kluba, okoristio u ukupnom iznosu od 2,3 miliona eura (u protivvrijednosti od 16,7 miliona kuna).

na osnovu prve Uskokove optužnice, Mamić je u junu 2018. goine na osječkom sudu nepravosnažno osuđen na šest i po godina zatvora zbog izvlačenja oko 116 miliona kuna iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude otišao je u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima.

U majuu 2019. godine, optužno vijeće osječkog Županijskog suda potvrdilo je drugu Uskokovu optužnicu protiv Zdravka Mamića i još šestorice okrivljenika, koje tužilaštvo tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, Dinamo oštetili za oko 200 miliona kuna, a protiv Zdravka Mamića određen je i istražni zatvor.

Uprtkos potvrđivanju ove optužnice, pravosudna tijela BiH zaključila su kako nema pretpostavki za Mamićevo izručenje Hrvatskoj, prenosi Hina.

(Fena)