Mahmutbegović: U SNSD-u postoji snažna potreba za svađalačkom retorikom

Podpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović reagovala je danas povodom izjave predsjednice entiteta Republika Srpska Željke Cvijanović, podsjećajući je da “SDA ima poslanike iz oba entiteta Bosne i Hercegovine, te da joj Cvijanović neće diktirati šta i kako da radi”.

“Izjave potpredsjednice SNSD-a Željke Cvijanović usmjerene protiv predsjednika Stranke demokratske akcije) Bakira Izetbegovića ukazuju da u SNSD-u postoji snažna potreba za svađalačkom retorikom i širenjem netačnih tvrdnji”, navodi Mahmutbegović u saopćenju za javnost.

Istovremeno, ističe kako rječnik, kojim se u svojim izjavama koristi Željka Cvijanović, nije primjeren jednoj predstavnici u institucijama, “jer granični s uličnim govorom”.

“Kada krene da se obraća najjačoj političkoj stranci u Bosni i Hercegovini i njenom predsjedniku, Cvijanović treba da dobro smisli i pazi šta će i kako će reći, jer se ovakvim istupima sramoti”, kategorična je Mahmutbegović.

Kada se radi o tvrdnji Cvijanović – da SDA treba da se bavi samo Federacijom, Mahmutbegović ističe kako je to potpuno deplasirana i neutemeljena teza, podsjećajući kako je SDA jedina stranka u državi koja ima izabrane poslanike u Parlamentarnoj skupštini BiH iz oba entiteta, uz napomenu kako bi i sve druge stranke trebale zastupati interese svih građana i naroda, a ne samo građana svoje izborne jedinice.

“SDA je najjača politička stranka u Bosni i Hercegovini i ne može Željka Cvijanović diktirati SDA ništa, a posebno ne da se krši princip vladavine prava”,precizira potpredsjednica FBiH.

Nadalje, potcrtava da SDA neće diktirati kadrovsku politiku SNSD-u, niti namjerava određivati ko će biti novi mandatar, ali da traži od njega da poštuje Ustav i zakone, da poštuje vladavinu prava kao osnovni postulat svakog civilizovanog i demokratskog društva.

Mahmutbegović naglašava kako je jedini izvor blokada u formiranju vlasti bilo SNSD-ovo rigidno odbijanje da se poštuju zakoni.

“Sada najavljuju i još neka uslovljavanja, s očiglednim ciljem opstrukcije i političke destabilizacije. Pozivamo ih da prestanu da to rade i prihvate politički dijalog u okviru vladavine prava, kako bi se nastavili stabilizacijski i reformski procesi potrebni građanima Bosne i Hercegovine”, navodi podpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović u reagovanju na istup Željke Cvijanović.

(Fena)