Otvoreno Green Design Biennale u Mostaru

Mostaru je u srijedu otvoreno međunarodno Green Design Biennale, koje će trajati do 5. oktobra, te okupiti oko 300 učesnika.

“Cilj bijenala je promijeniti svijest stanovništva i približiti mu trenutnu situaciju, u kojoj se nalazimo, uzimaju u obzir da je industrijalizacija koju smo imali u zadnjih 150 godina dovela ogroman napredak i poboljšanje kvaliteta življenja, ali je ostala na nivou jednog primitivnog korištenja resursa, koji nakon jedne upotrebe postaju otpad. Time zagađujemo vodu, vazduh i stvaramo uslove na planeti koji za čovjeka više neće biti održiv”, kazala je kreatorica Green Design Bienala i Green Deisgn Centra Elma Durmišević.

Poručila je kako se društvo općenito nalazi na jednoj prekretnici dva sistema, te da u toj tranziciji, u kojoj se trenutno nalazi, treba naći nove metode kako promijeniti proizvodnju produkata, kako pristupiti samom dizajnu objekata i produkata za održivi razvoj.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić kazao je kako je bijenale događaj koji će se ponavljati svake godine i “donositi dio nauke na zaštiti planete Zemlje”.

“Ima mnogo razloga da ovaj projekat uspije u budućnosti i mislimo kroz ovo bijenale da upoznamo ljude koji su naučnici s ljudima koji su proizvođači određenih materijala kako bi doveli do novog načina razmišljanja i kako bi projekti bili samoodrživi”, kazao je Bešlić.

Na bijenalu se očekuje učešće i oko 50 studenata sa sedam univerziteta, kao i 25 arhitekata, dizajnera i eksperata iz evropskih zemalja.

Green Design Bienale ove godine svojim programom obuhvata otvaranje izložbe o zelenim gradovima, objektima i dizajnu, kao i predavanja koja će predstaviti uspješne primjere implementacije održivog planiranja i dizajna u Velikoj Britaniji, Belgiji, Holandiji, Švedskoj, Turskoj, Izraelu, Francuskoj, Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

U okviru ovogodišnjeg Green Design Biennala, SGDF/Green Design Center organizuje i internacionalnu ljetnu školu u saradnji sa Sveučilištem u Mostaru i mostarskim Univerzitetom “Džemal Bijedić”.

Ove godine se, pored Sveučilišta i Univerziteta iz Mostara, kao ključnih partnera, za učešće prijavilo još pet univerziteta iz susjedstva, kao i iz turskog grada Istanbula.

Za vrijeme bijenala, prezentiraće se i radovi na prvoj fazi izgradnje Green Design Centra i inovacionog parka za jugoistočnu Evropu u Mostaru.

(Fena)