Uskoro premijera koprodukcijske predstave „Što te nema …“

Tri pozorišne kuće iz Mostara i Banjaluke: Narodno pozorište Mostar, Hrvatsko narodno kazalište Mostar i Narodno pozorište Republike Sprske intenzivno rade na pripremama za predstavu „Što te nema …“ autorice Marijane Aracki, pod režiserskom palicom Erola Kadića. Po prvi put se realizuje zajednički projekat navedene tri pozorišne kuće, a izvršni producent predstave je Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ Gradski odbor Mostar.

„Trenutno smo u završnoj fazi priprema, imamo još desetak dana do premijere, a već smo u fazi da radimo probe od početka do kraja komada, bez zaustavljanja, što znači da je sve postavljeno na svoje mesto i da imamo dovoljno vremena da se uigramo, što je jako važno i dobro. A to se sve dešava upravo zahvaljujući odličnoj saradnji tri pozorišta i pre svega ljudi koji su uključeni u ovaj proces, koje ću sigurno pamtiti po dobroj energiji i novim prijateljstvima koja sam stekao ovde u Mostaru. A steći nova prijateljstva nije mala stvar“, istakao je glumac predstave Bojan Kolopić, koji u pomenutoj drami igra lik Alekse Šantića.

Riječ je o sasvim novom žanru „sevdah drami“, koja po prvi put u istoriji postavlja na „daske koje život znače“ priču o životu poznatog mostarskog pjesnika Alekse Šantića, o njegovoj nesretnoj ljubavi sa Ankom Tomlinović, ali o i tadašnjem Mostaru. Predstavu karakteriše izvrsna glumačka postava tri pozorišne kuće, kostimi karakteristični za period u kome se radnja odvija, te sevdah koji se prožima kroz cijelu predstavu i podsjeća nas na duh vremena u kome je Šantić živio.

 „Najznačajnije je naravno to da se radi predstava o Aleksi Šantiću. Kamo lepe sreće da se više rade predstave, filmovi, emisije i da se što češće sećamo i ugledamo na velikane poput Alekse, koji su svojim radom zadužili ovaj narod. I da osvestimo to da smo nažalost skloni tome da ih zaboravimo, naročito kada pogledamo ko su većinom idoli današnjih mladih, ali i starijih generacija. Ako bilo ko nakon predstave dođe kući i dobije želju da pročita pesmu Alekse Šantića, to je već uspeh. I to su momenti kada pozorište dobija smisao i kada glumac oseti značaj svog poziva. Najiskrenije se nadam se će ovaj zajednički rad tri pozorišta biti samo početak jedne dugoročne saradnje, koja će podstaći i druge pozorišne kuće da se još više udružuju i rade zajedno. To je zaista velika stvar za svaki teatar, za svakog učesnika pojedinačno, i naravno za našu publiku“, kazao je Kopić o samom značaju ove predstave

U predstavi igraju: Bojan Kolopić i Ljiljana Čekić iz Narodnog pozorišta RS Banja Luka; Šerif Aljić, Jasmin Krpo, Ajla Hamzić i Vedran Vilogorac iz Narodnog pozorišta Mostar, te  Ivan Skoko iz Hrvatskog narodnog kazališta Mostar. Scenografiju predstave radi Dragana Purković Macan, a kostimografiju Ivana Ristić.

Premijerna izvođenja biće odigrane u okviru kulturne manifestacije 100. Šantićeve večeri poezije, i to praizvedba u Narodnom pozorištu Mostar 11. oktobra, zatim premijera u Hrvatskom narodnom kazalištu Mostar 15. oktobra, a u Narodnom pozorištu Republike Srpske 18. oktobra.

Ulaznice za premijeru u NPM-u su u prodaji po cijeni od 10 KM na blagajni NPM-a svakim radnim danom od 9 do 14 sati. Rezervacije: na broj 036/550-128, mail: marketing@npm.ba, porukom u inbox na Facebook stranici Narodnog pozorišta Mostar.

  1. M.

(NovaSloboda.ba)