Zamjenik Dalipagić učestvovao na Forumu „Iskustva i budući izazovi u razvoju željezničkog saobraćaja“

Zamjenik ministra saobraćaja i veza Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić učestvovao je na Poslovnom forumu BiH – Španija: „Iskustva i budući izazovi u razvoju željezničkog saobraćaja“ koji organizuje Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u saradnji sa Španskim institutom za vanjsku trgovinu i investicije (ICEX) i uz podršku Ambasade Kraljevine Španjolske u Bosni i Hercegovini.

„Zadovoljstvo mi je reći da je Bosna i Hercegovina usvajanjem nekoliko strateških dokumenata i okvirnih strategija iz oblasti saobraćaja potvrdila spremnost naše zemlje za razvoj intermodalnosti saobraćaja, prije svega kroz dalje unapređenje željezničkog saobraćaja“, istakao je Dalipagić i dodao da željeznice u BiH imaju veoma dugu tradiciju.

U okviru predstavljanja strateškog okvira željezničkog sektora BiH, Ministarstvo je prezentiralo kratki film o projektu željezničke pruge Čapljina – Nikšić, čiju je pripremu finansirala Delegacija Evropske komisije u Sarajevu, kao najveći pojedinačni finansijer u željezničku infrastrukturu u BiH. Ucrtavanjem ove željezničke pruge na Jadransko-jonski koridor, te daljim dopunjavanjem ove mreže s već postojećom Unskom prugom i eventualnom novom prugom od Sarajeva prema Beogradu upotpunila bi se željeznička mreža ove regije, čime bi se doprinijelo stvaranju pretpostavki za bolje regionalno povezivanje Bosne i Hercegovine i zemalja jugoistočne Europe.

Zamjenik Dalipagić je izrazio nadu da će današnji Forum doprinijeti razvoju željeznice, te podstaći dalje unapređenje bh. željezničkog saobraćaja i tako olakšati povezivanje BiH sa susjednim zemljama kvalitetnijom i efiaksnijom željezničkom vezom.

Poslovni forum ima za cilj razmjenu iskustava i najboljih praksi, kao i predstavljanje strateških smjernica razvoja i aktuelnih projekata u željezničkom sektoru, kako bi se ojačala ekonomska saradnja dviju zemalja i podstakla realizacija obostrano korisnih poslovnih aranžmana.

V. B.

(NovaSloboda.ba)