Iračke snage pucale na demonstrante nakon što je premijer obećao reforme

Policija je pucala na malu grupu demonstranata u Bagdadu u petak nakon tri smrtonosna dana protesta protiv vlade, a premijer Adel Abdul Mahdi rekao je da nema “magičnog rješenja” za njihove probleme, obećavajući nejasne reforme koje, najvjerovatnije, neće umiriti Iračane.

Najmanje 27 ljudi dosad je ubijeno u nasilnim demonstracijama, koje svakog dana sve više eskaliraju, prelazeći u južne gradove od kako je u utorak došlo do prvih demonstracija, prenio je Reuters.

Nemiri, podstaknuti nezadovoljstvom zbog lošeg životnog standarda i korupcije, glavni su izazov za Abdula Mahdija, koji je vlast preuzeo prošle godine uz podršku šiitskih stranaka, koje su dominirale u Iraku od pada Sadama Huseina 2003. godine.

Protesti se, takođe, održavaju uoči hodočašća u Arbain, kada se očekuje da će čak 20 miliona hodočasnika danima pješice putovati južnim Irakom u najvećem svjetskom godišnjem okupljanju, deset puta većem od hadža u Meki.

Iračka prijestonica je uglavnom bila tiha uoči džume petkom. Policijski sat je na snazi, ali su ga u četvrtak prekršile na hiljade demonstranata. Vojska i specijalne snage se raspoređuju po centralnim trgovima i ulicama.

Iračani očekuju da će veliki protesti izbiti kasnije tokom dana, a bijesni su jer političari ne nude konstruktivna rješenja za oporavak Iraka od godina sukoba zbog korupcije i zanemarivanja.

(Fena)