Komšić: U Beogradu ćemo razgovarati o cijelom setu otvorenih pitanja

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić istakao je da postoji cijeli set otvorenih pitanja, o kojima će se razgovarati tokom službene posjete Beogradu, koja je planirana za 8. oktobra.

Jedno od važnih pitanja o kojima će se razgovarati na susretu kome će prisustvovati članovi kolektivnog šefa države je pitanje granice, kao i iskorištavanje potencijala rijeke Drine, ali trebalo bi biti govora i u aktuelnoj migrantskoj krizi.

Podsjetio je da je već bilo razgovora o tome kako zajednički pristupiti rješenju ovog pitanja na nivou policijskih organa u smislu kontrole granice.

“Nas u BiH također zanima dokle su došli pregovori između Srbije i Kosova i ima li tu nekog napretka, budući da se radi o pitanju koje je od izuzetnog značaja za cijeli region. Što su ti odnosi stabilniji, svima će biti bolje”, naglasio je Komšić.

Najavio je da bi se trebalo razgovarati i o pitanju stopostotnih taksi na robu iz BiH i Srbije koje je uvelo Kosovo, te Komšić smatra da i one trebale biti ukinute.

Predsjedavajući Komšić i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Milorad Dodik odlaze u Beograd na trilateralni sastanak kome će prisustvovati i predsjednik Turske Reccep Tayyip Erdogan, kada je predviđeno i polaganje kamena temeljca za autoput Sarajevo-Beograd.

(Fena)