“Uspavanka za Mladenku” opomena za sve nas

MOSTAR, 9. rujna (FENA) - Mostarski teatar mladih izveo je večeras na Memorijalnoj sceni 2532 u Mostaru poetsko-dokumentarnu predstavu "Uspavanka za Mladenku", koja govori o zločinu počinjenom nad hrvatskim civilima 8. rujna 1993. godine u selu Grabovica kod Mostara. (Foto FENA/Ivan Rozic)

U povodu prve godišnjice od premijere, a u ime budućnosti svih nas, iz Mosatrskog teatra mladih pozivaju na svečana izvođenja njihove poetsko – dokumentarne predstave “Uspavanka za Mladenku”.

Predstava govori o strašnom zločinu počinjenom nad civilima 8. septembra 1993. godine u selu Grabovica kod Mostara.

Iz MTM-a podsjećaju da predstavu igraju podsjećajući javnost da je prošlo 26 godina od počinjenog zločina, da sve žrtve nisu pronađene, te da odgovorni za zločin nisu procesuirani.

Ova izvođenja, kako naglašavaju, opomena su za sve nas.

“Želimo reći da je vrijeme da se svi poklonimo svim žrtvama. Ako dijelite naše mišljenje, računamo na Vaše prisustvo u dvorani. Ovo je mnogo više od gledanja jedne pozorišne predstave”, kažu iz MTM-a..

U predstavi igraju: Edina Delalić, Šejma Delalić, Ali Kamer Aksoy, Damir Čobo, Haris Habibija, Faris Količić i Miran Bečević.

Predstava je autorski projekat Seada Đulića

Jedan gledalac poslije gledanja predstave zapisao je: “Uprizorenjem Grabovice, Đulić je od “istočnog” napravio Mostar, tako da se ono što se kolokvijalno zove “zapadni” od sada slobodno može zvati predgrađem Mostara. Ljestvica je visoko podignuta. Niti jedan projekat prije ovog nije toliko vratio dušu i pomirenje Mostaru”.

“Dođite i provjerite da li je to tako!”, poručuju iz MTM-a.

Predstava “Uspavanka za Mladenku” igra se na Memorijalnoj sceni 2532  u petak i subotu u 20 sati. Biće to 26. i 27. repriza.

A. M.

(NovaSloboda.ba)