Devetorica optužena za milionsku utaju poreza na uvozu luksuznih automobila

Uskok je podigao optužnicu protiv devetoročlane grupe, koju tereti da je na uvozu luksuznih automobila hrvatsku državu oštetila za više od 6,5 miliona kuna neplaćenog poreza (oko 900.000 eura).

Osam hrvatskih i jedan bosanskohercegovački državljanin optuženi su nakon istrage za zločinačko udruženje, te utaju poreza u sastavu zločinačkog udruženja ili pomaganja u tom nedjelu.

Hrvatski mediji navode da je na čelu optužene grupe hotelijer i menadžer iz zagrebačke Dubrave Robert Paliće, čiji su saradnici polovne luksuzne BMW-e, Mercedese i Porschee prethodno kupovali od raznih firmi, a zatim fiktivno po uvećanim cijenama prodavali Palićevim firmama.

Uskok tvrdi da je optuženike povezao na području Hrvatske i Češke od početka 2015. do januara 2018. godine radi “sticanja nepripadne koristi za sebe i druge” trgovinom polovnim automobilima i neosnovanim iskazivanjem pretporeza i umanjivanjem PDV-a.

Izdavanjem nevjerodostojnih računa za 39 automobila i neosnovanim iskazivanjem pretporeza i umanjenjem obaveze uplata PDV-a, budžet je navodno oštećen za više od 6,5 miliona kuna.

Vođa grupe je, osim toga, iz budžeta dobio i 1,5 milijuna kuna povrata poreza, od čega je gotovo 650 hiljada kuna proslijedio na račun druge firme, čija ga je odgovorna osoba podigla i dala prvooptuženom.

On je novac zadržao “kao zajedničku korist s ostalim okrivljenicima”, dok je njegovoj firmi nezakonito pribavljeno 852 hiljadae kuna, tvrdi Uskok.

U optužnici je predloženo oduzimanje imovinske koristi stečene inkriminisanim krivičnim djelom od svih okrivljenika, dok je za vođu grupe predloženo i prošireno oduzimanje imovinske koristi u iznosu od 8,7 miliona kuna, izvijestilo je Državno tužilaštvo.

(Fena)