Umjereno do pretežno oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo pretežno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 1 stepenj, Ivan Sedlo 4, Bugojno 5, Sanski Most, Sarajevo, Srebrenica i Tuzla 6, Doboj i Prijedor 7, Banja Luka, Bihać, Bijeljina, Grudei Zvornik 8, Široki Brijeg 9, Trebinje 10, Mostar 12, Neum 13 stepeni.

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana, u Bosni, uz nešto više oblaka i sa slabom kišom. Do kraja dana, postupan prestanak padavina i smanjenje oblačnosti.

Vjetar slab do umjeren promijenljivog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 14 i 20, na jugu zemlje do 23 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Izraženija naoblaka i povremeno tmurno vrijeme, kod većine ljudi će negativno djelovati na raspoloženje, a hroničnim bolesnicima će uzrokovati manje poteškoće.

Tokom jutra neophodno je posvetiti pažnju oblačenju.

Sa odmicanjem dana, opšta slika će se postepeno popravljati, pa će se i tegobe kod osjetljivih osoba djelimično umanjiti.

—–

BIHAMK

Zbog magle smanjena vidljivost

Zbog jutarnje magle vidljivost je smanjena na putevima u kotlinama i uz riječne tokove. Pojačan oprez savjetujemo i zbog mogućih sitnijih odrona zemlje ili kamenja. Na svim dionicama pozivamo na opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

Zbog radova na autoputu A-1 saobraćaj je na dionici Sarajevo sjever-Lepenica na lokalitetima Ban Brdo i Treševine preusmjeren iz vozne u preticajnu traku, dok se na dionici Podlugovi-Sarajevo sjever saobraća dvosmjerno u dužini od 2 km.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila zbog sanacionih radova u tunelu Vranduk II, u noćnim satima saobraćaj se obustavlja u vremenu od 00:30 do 04:30 sati. Tokom dana na ovom lokalitetu saobraća se naizmjenično, jednom trakom, a zbog povremeno pojačanog prometa vozila, moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera. Na obilaznici kroz naselje Tetovo (R-445 Nemila-Tetovo-Zenica) zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Sporije zbog radova, saobraća se i na dionicama magistralnih puteva: M-18 Olovo-Kladanj-Stupari, M-1.8 Srebrenik-Orašje, M-17 GP Doljani-GP Metković, M-5 Lanište-Ključ i M-5 Jezero-Jajce.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Iz bezbjedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)