Počeli vanredni izbori na Kosovu, za 120 mandata u trci 1.060 kandidata

Na Kosovu se danas održavaju vanredni parlamentarni izbori, na kojima su stranke većinskih kosovskih Albanaca u trci za 100 poslaničkih mjesta, dok je manjinskim nacionalnim zajednicama zagarantovano 20 mandata, od kojih će 10 podijeliti srpske stranke. 

 Birališta su otvorena u sedam sati ujutro.

Prijevremeni izbori raspisani su nakon što je šesti saziv kosovskog parlamenta raspušten u avgustu poslije ostavke premijera Ramusha Haradinaja 19. jula, koji se povukao s dužnosti zbog poziva haškog Specijalnog suda za ratne zločine Oslobodilačke vojske Kosova (OVK-UČK), čiji je jedan od komandanata bio i Haradinaj.

Centralna izborna komisija Kosova objavila je da pravo glasa ima ukupno 1,937.868 birača, a kojih se 117.808 glasača nalazi na biračkim popisima u 10 opština gdje su većinsko stanovništvo Srbi i oni će odlučivati o 10 madata koji, po izbornom zakonu Kosova, u parlamentu pripadaju srpskoj zajednici.

Za 120 poslaničkih mjesta u trci je 1.060 kandidata iz 20 stranaka, četiri koalicije, te jedan nezavisni kandidat iz bošnjačke zajednice. Izborna kampanja počela je 25. septembra, a završila 4. oktobra, javlja Hina.

Srbe na kosovskim izborima predstavljaju Srpska lista (SL), koja ima službenu podršku države Srbije i na vlasti je u svih 10 većinskih srpskih opština na Kosovu, Partija kosovskih Srba (PKS) iz Leposavića, koalicija “Sloboda” sa sjedištem u Gračanici, te Samostalna liberalna stranka (SLS) iz Gračanice.

Srpska lista je u prethodnom mandatu imala devet mandata od 10 zagarantovanih srpskoj zajednici, dok je jedan mandat pripadao predsjedniku Samostalne liberalne stranke Slobodanu Petroviću.

Izborna šutnja počela je u petak u ponoć, a prethodila joj je kratka, ali burna predizborna kampanja, posebno u srpskom političkom korpusu, u kome je službeni Beograd neskriveno podupirao Srpsku listu, sestrinsku stranku vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) predsjednika Srbije i SNS-a Aleksandra Vučića.

Upravo je Vučić, u svojstvu predsjednika Srbije, službeno pozvao sve sunarodnjake na Kosovu da se ujedine i glasaju za Srpsku listu, ustvrdivši kako se tim jedinstvom štite državni i nacionalni interesi, istovremenoo optužujući oponentne SL-a i iz srpskog političkog korpusa da rade protivno interesima srpskog naroda i Srbije na Kosovu.

(Fena)