Preminuo Dragan Vrankić, glavni državni revizor i bivši ministar finansija BiH

Dragan Vrankić, bosanskohercegovački političar i istaknuti član Hrvatske demokratske zajednice umro je u nedelju u 64, godini, nakon duge i teške bolesti.

Dragan Vrankić rođen je 1955. godine u Trebižatu, Čapljina. Osnovnu školu i gimnaziju završio u rodnom mjestu, a zvanje diplomiranog ekonomiste stekao je na Fakultetu za turizam i vanjsku trgovinu u Dubrovniku.

Radio je u Energoinvestu na komercijalnim poslovima, te u organima uprave, kao zamjenik načelnika Odjela za privredu i kao zamjenik načelnika za finansijske i ekonomske poslove u opštini Čapljina.

Funkciju zamjenika ministra finansija u Vladi HNK-a vršio je u dva mandata. U dva mandata, takođe, je izabran za poslanika u Parlamentu Federacije BiH. Između 2003. do 2006. godine vršio je funkciju ministra finansija i zamjenika predsjednika Vlade Federacije BiH, a od 2007. do 2010. godine ministra finansija i trezora BiH.

U periodu od 2010. do 2014. godine bio je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH ga je, 28.10.2015., a Dom naroda 10.11.2015. godine imenovao za generalnog revizora Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine, što je bila i posljednja funkcija koju je obavljao.

(Fena)