U Bosni oblačno, u Hercegovini sunčano uz malo oblačno

Jutros je u centralnim i istočnim područjima Bosne pretežno oblačno vrijeme, a u ostatku zemlje pretežno vedro.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica -3 stepena, Ivan Sedlo, Livno, Sokolac 5, Bihać, Bugojno, Široki Brijeg 6, Prijedor, Sanski Most 7, Banja Luka, Doboj, Sarajevo, Srebrenica, Tuzla 8, Bijeljina, Brčko, Grude, Zvornik 10, Trebinje 11, Neum 13, Mostar 14 stepeni.

Danas će u centralnim i istočnim područjima Bosne preovladavati umjereno ili pretežno oblačno vrijeme, a u ostatku zemlje sunčano uz malo oblačno. U drugom dijelu poslijepodneva, porast naoblačenja sa sjeverozapada.

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni.

Dnevna temperatura vazduha od 12 do 18, na jugu od 19 do 23 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je povoljna. Stabilne vremenske prilike pozitivno će djelovati na većinu populacije.

Uz prohladne jutarnje sate, te izraženije naoblačenje u centralnoj i sjeveroistočnoj Bosni, moguća je i pojava magle po kotlinama, što će uzrokovati manje poteškoće osjetljivim osobama.

U ostatku dana, sunčanije i ugodnije u cijeloj zemlji.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta

Zbog radova na autoputu A-1. saobraćaj je na dionici Sarajevo sjever-Lepenica na lokalitetima Ban Brdo i Treševine preusmjeren iz vozne u preticajnu traku, dok se na dionici Podlugovi-Sarajevo sjever saobraća dvosmjerno u dužini od 2 km.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, zbog sanacionih radova u tunelu Vranduk II, u noćnim satima saobraćaj se obustavlja u vremenu od 00,30 do 04,30 sati. Tokom dana, na ovom lokalitetu saobraća se naizmjenično, jednom trakom, a zbog povremeno pojačanog prometa vozila, moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera. Na obilaznici kroz naselje Tetovo (R-445 Nemila-Tetovo-Zenica) zabranjen je saobraćaj za teretna vozila, čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Sporije zbog radova, saobraća se i na dionicama magistralnih puteva: M-18 Olovo-Kladanj-Stupari, M-1.8 Srebrenik-Orašje,  M-5 Lanište-Ključ i M-5 Jezero-Jajce.

Danas od 12 do 16 sati se održava međunarodna biciklistička trka na regionalnom putu R-465 Žepče-Zavidovići (lokacija: ul.Anke Topića do semafora). U vrijeme trajanja trke, saobraćaj će biti obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Zbog radova na redovnom održavanju, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-445 Podlugovi-Lješevo. Za vrijeme obustave alternativni pravac je A-1 dionica Podlugovi- Visoko i regionalni put Podlugovi- Breza- Prhinje- Gračanica-Visoko i suprotno.

Danas do 20 sati zbog radova na redovnom održavanju, obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu M-4.2 Cazin- Velika Kladuša (raskrsnica Mala Lisa).

Za vrijeme obustave, alternativni pravac za teretna vozila:

smjer Velika Kladuša- Cazin: M-4.2 Velika Kladuša-R-401 Vrnograč-R-401b Konjodor- M-4.2 Cazin,

smjer Velika Kladuša – Bihać: M-4.2 Velika Kladuša– Ćoralići– R-403 T. Raštela– M-5 Bihać,

alternativni pravac za putnička vozila: M-4.2 Velika Kladuša- Ćoralići- Begove- R-403 Kafane- Mutnik (Lokalna cesta) – Slatina (Lokalna cesta)- M-4.2 Cazin.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Zbog sanacionih radova na dionici magistralnog puta M-17 od GP Doljani do GP Metković, na mjestu izvođenja radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

Iz bezbjedoosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)