Dvojica Amerikanaca i Britanac zajednički dobili Nobelovu nagradu za medicinu

Nobelova nagrada za medicinu ili fiziologiju za 2019. godinu u ponedeljak je zajednički dodijeljena Williamu G. Kaelinu Jr, rođenom u 1957. godini u New Yorku i profesoru medicine na univerzitetu Harvard te  Peteru Ratcliffu,(65), s univerziteta Oxford i 63-godišnjem Greggu L. Semenzi iz Škole medicine na univerzitetu Johns Hopkins.

Trojici naučnika zajednički je dodijeljena nagrada za njihova otkrića “kako ćelije reaguju i adaptiraju se na dostupnost kisika”, objavio je danas Nobelov komitet.

Thomas Perlmann, sekretar Nobelovog komiteta u švedskom Karolinska institutu, izjavio je da je danas pozvao trojicu laureata, kako bi im objavio vijest o dobijanju nagrade. Posljednji koga je nazvao bio je Kaelin. On je došao do njega putem njegove sestre, koja mu je dala dva telefonska broja – prvi je bio pogrešan, a na drugi je dobio  Kaelina.

“On je uistinu bio sretan”, izjavio je  Perlmann na konferenciji za novinare.

Karolinska institut navodi u saopštenju da će trojica naučnika ravnopravno podijeliti novčanu nagradu od devet miliona švedskih kruna (918.000 dolara).

Otkrića koja su učinila trojica ljudi “imaju suštinski značaj za fiziologiju i otvaraju put za obećavanje novih strategija u borbi protiv anemije, raka i mnogih drugih bolesti”, navodi komitet u obrazloženju nagrade, prenosi Associated Press.

(Fena)