Bijela kuća odbacila istragu o opozivu Trumpa

Bijela kuća odbacila je u utorak kao “neustavnu” istragu o opozivu američkog predsjednika Donalda Trumpa i poručila da odbija sarađivati u istrazi, koju su demokrati pokrenuli u Zastupničkom domu Kongresa SAD-a, o kojoj se nije glasalo u tom domu.

Pismo na osam stranica, koga je potpisao advokat Bijele kuće Pat Cipollone, poslato je predsjednici Predstavničkog doma Kongresa SAD-a, demokratkinji Nancy Pelosie, te demokratskim predsjednicima odbora za obavještajne službe, vanjske poslove i nadzor.

“Dizajnirali ste i provodili svoju istragu na način koji krši temeljnu pravednost i ustavom propisan postupak”, napisao je brailac Bijele kuće Pat Cipollone u pismu upućenom Pelosi i predsjednicima tri ključna odbora Doma.

“Predsjednik Trump ne može dozvoliti svojoj administraciji da u tim okolnostima učestvuje u ovoj ‘partizanskoj’ istrazi”, dodao je Cipollone, prenosi USA Today.

Pelosi tvrdi da je istraga o opozivu ustavna i da u ovom trenutku nije potrebno glasanje Predstavničkog doma Kongresa SAD-a.

Bijela kuća tvrdi da su u sve tri istrage o opozivu u američkoj istoriji – protiv predsjednika Andrew Johnsona, Richarda Nixona i Billa Clintona, uključeni glasovi Predstavničkog doma, te da bi to trebalo poslužiti kao presedan za opoziv predsjednika Donalda Trumpa.

Pelosi je rekla u utorak kako će predsjednik Donald Trump “biti odgovoran” nakon što je Bijela kuća izvijestila da će odbiti saradnju u istrazi o opozivu koju su demokrati pokrenuli u Predstavničkom domu Kongresa SAD-a.

“Bijelu kuću treba upozoriti kako će se dalji napori da se od američkog naroda sakrije istina o predsjednikovoj zloupotrebi vlasti smatrati dodatnim dokazom opstrukcije”,objavila  je demokratkinja Pelosi u pisanoj izjavi.

“Gospodine predsjedniče, niste iznad zakona. Bićete odgovorni”, rekla je Pelosi u izjavi nakon što je Bijela kuća odbacila kao “neustavnu” istragu o opozivu američkog predsjednika Donalda Trumpa i poručila da odbija sarađivati u istrazi, koju su demokrati pokrenuli u Predstavničkom domu Kongresa SAD-a, o kojoj se nije glasalo u tom domu.

(Fena)