Iz stare štampe: Tuberkuloza u Mostaru – Musavat br. 2. iz 1908. godine

U časopisu Musavat, broj 2 iz 1908. godine, objevljen je slijedeći tekst:

“Tuberkuloza. Ova strašna bolest, za koju se još nije siguran lijek pronašao, raširila se je u našem gradu skoro nevjerovatno. Jedan ovdašnji liječnik pripovijedao nam je da je neki dan bio pozvan u tri familije radi bolesti pojedinih članova i da je na sva tri mjesta konstatovao sušicu. Sva tri bolesnika bili su mladi od 15 do 25 godina. Nadalje nam liječnik reče da su ova 3 slučaja malenkost, jer je u Mostaru najviše slučajeva smrti od sušice. Ovo je zaista strašno i trebalo bi o ovome čaru tražiti”.

Prva doktorica u Mostaru bila je dr. Bohuslava Keck, Čehinja rođena 1854. godine. Nakon završetka školovanja i nakon trinaestogodišnje doktorske prakse, 1892. godine doseljava u Mostar. Pored obavljanja prakse kao stalna doktorica u Mostaru, dr. Keck je objavila brojne članke u listu Osvit, kao i mnoge stručne studije o bolestima. Ona je prva počela savjetovati građane Mostara i upozoravati ih posebno na opaku bolest tubelkulozu. Međutim, nije ostala samo na savjetovanjima i objavljivanju članaka, nego je oštro zamjerala nadležnim organima na propustima koji ne omogućavaju razvoj i primjenu moderne medicine. U listu Osvit iz 1905. godine, u seriji od četrdeset nastavaka, ona upozorava sugrađane na potrebu higijenskog stanovanja, odijevanja, dječjeg vaspitanja, izbora zvanja, način njege bolesnika, kao i potrebu redovitog kupanja i dezinfekcije. Već sljedeće godine, ponukana pojavljivanjem brojnih slučajeva tuberkuloze, objavljuje seriju priloga pod naslovom „O tuberkulozi pluća te o načinu kako se ima ista suzbiti.”

Nakon dvadeset godina plodnog rada, dr. Bohuslava Keck napušta Mostar i vraća se u rodnu Češku, gdje i umire 1911. godine.

Fotografija: Južni logor, 1900.ih (cidom)

Priredili: Tibor Vrančić / Smail Špago

(NovaSloboda.ba)