“Presuda: Tiha likvidacija” 64. put na sceni

Na Memorijalnoj sceni 2532 večeras u 20 sati biće izvedena eMTeeM-ova predstava “Presuda: Tiha likvidacija”. Biće to 64. repriza ovog autorskog projekta Seada Đulića.

“Sam na pozornici, Sead Đulić prekapa po svom životu skupljenom u 50 kutija od cipela – sve su to fragmenti njegovog postojanja, segmenti njegovog rada, njegove čežnje, ljubavi i boli u tih su 50 kutija koje, po željama iz publike, vadi, otvara, i raspliće svoj život. I vesela i tužna, i tiha i mračna, ogrezla u smijeh i suze, predstava je to što nas pita i o svom vlastitom životu, jesmo li, kada je trebalo učiniti nešto, to i uradili ili smo se predali i pognuli glave,

praveći se da ne primjećujemo što se oko nas zbiva. Sead Đulić, sam na pozornici sa svojih 50 kutija od cipela, uredno poslaganih i označenih brojevima, govori publici upravo to – nemojte se nikada predati, prestati govoriti, nemojte se pokoriti – i u tome je njena neporeciva snaga i moć”, napisao je o komadu pozorišni kritičar Mladen Bičanić, nakon izvođenja na festivalu “Kestenburg”.

Hrabra je to predstava koja, bez dlake na jeziku govori otvoreno, ne štedeći imena, ne zaobilazeći niti jedan detalj, a istovremeno sve potkrepljujući dokumentima.

“Večerašnje izvođenje ovog snažnog svjedočanstva životu i o životu je za one koji se ne boje čuti ono o čemu se najčešće samo šapuće. Ko vjeruje u snagu riječi, ko vjeruje da još ima nade, ko vjeruje u istinu, ko vjeruje da Mostaru treba eMTeeM, potrudiće se da ovo veče bude sa nama. A mi vas nećemo prevariti”, poručuju iz MTM-a..

(NovaSloboda.ba)