Pretežno sunčano

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove ima magle.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Sokolac -2 stepena, Drvar 1, Bugojno i Livno 2, Grude, Jajce i Sanski Most 3, Bijeljina, Prijedor, Široki Brijeg, Srebrenica, Tuzla i Zenica 4, Banja Luka, Bjelašnica, Brčko i Doboj 5, Ivan Sedlo, Sarajevo i Stolac 6, Zvornik 7, Mostar 8, Trebinje 9, Gradačac 12, Bihać i Neum 14 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Dio prijepodneva po kotlinama i uz riječne tokove u Bosni će biti magle. U Hercegovini porast oblačnosti u poslijepodnevnim satima, a u Bosni tokom noći na četvrtak.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 18 i 24 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je relativno povoljna.

Uz porast temperatura tokom dana, većina populacije će biti boljeg raspoloženja i primjerene radne motivacije.

Manje poteškoće izgledne su u jutarnjim satima, obzirom da će biti svježije, kao i poslije podne, kada bi se, usljed strujanja toplijeg vazduha, mjestimično mogao pojačati osjećaj sparine.

Opšta slika lošija u noći, kada će, pod uticajem nadolazeće promjene vremena, tegobe kod osjetljivih osoba biti izraženije.

—–

BIHAMK

Magla smanjuje vidljivost, opasnost od odrona

U jutarnjim satima magla smanjuje vidljivost u kotlinama i uz riječne tokove, a izdvajamo doline rijeka: Save, Drine, Vrbasa i Lašve. Vozačima skrećemo pažnju i na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja.

Zbog redovnog servisiranja tunela Vis, 25 Novembar i Grab večeras od 20 sati do sutra (10.10.) do 06 sati bit će zatvorena desna strana dionice autoputa A-1 Lepenica-Tarčin.

Radovi na autoputu A-1 izvode se i na dionici Sarajevo sjever-Lepenica na lokalitetima Ban Brdo i Treševine gdje je saobraćaj preusmjeren iz vozne u preticajnu traku. Na dionici Podlugovi-Sarajevo sjever saobraća se dvosmjerno u dužini od 2 km.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila zbog sanacionih radova u tunelu Vranduk II, u noćnim satima saobraćaj se obustavlja u vremenu od 00:30 do 04:30 sati. Tokom dana na ovom lokalitetu saobraća se naizmjenično, jednom trakom, a zbog povremeno pojačanog prometa vozila, moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera. Na obilaznici kroz naselje Tetovo (R-445 Nemila-Tetovo-Zenica) zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Sporije zbog radova, saobraća se i na dionicama magistralnih puteva: M-18 Olovo-Kladanj-Stupari, M-1.8 Srebrenik-Orašje, M-5 Vitez-Nova Bila, M-5 Lanište-Ključ i M-5 Jezero-Jajce.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Sanacioni radovi izvode se između graničnih prelaza Doljani i Metković, a na mjestu izvođenja radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Iz bezbjedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)