Grubeša nakon ubistva Lane Bijedić inicirao uvođenje kazne doživotnog zatvora

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša, podstaknut nasilnom smrću Lane Bijedić, formirao je radnu grupu, u čijoj je nadležnosti izmjena Kaznenog zakona u cilju pooštravanja kazni za najbrutalnije izvršena krivična djela usmjerena protiv djece, žena, starijih i nemoćnih osoba.

Istakao je kako je dužnost države da spriječi ovakve i slične slučajeve u budućnosti.

“Žao mi je što se morao dogoditi jedan ovako tragičan događaj da bi nas podstakao da pooštrimo kazne za neka krivična djela, ali smo svakako izvršili više analiza i studija koje su pokazale opravdanim ovakve mjere”, potcrtao je ministar Grubeša, saopšteno je iz Ministarstva pravde BiH.

Istovremeno, naveo je kako se nada da će Bosna i Hercegovina odreagovati kao i njeni susjedi u cilju sprečavanja izvršenja ovakvih i sličnih zločina koji potresaju društvo u cjelini, pa i uvesti kaznu doživotnog zatvora, ako je nužno.

“Imamo priliku iskoristiti istraživanja i pozitivna rješenja susjeda s kojima dijelimo istu pravnu tradiciju i mentalitet, da spriječimo da se iste ili slične situacije ponavljaju u budućnosti. U BiH je dosadašnjim analizama utvrđeno da nam je krivična politika izuzetno slaba, odnosno da sud prilikom izricanja kazni, ne izriče kazne u visini zakonskog maksimuma nego, naprotiv, ispod zakonskog minimuma. To znači da se u tim slučajevima ne radi o slabim zakonskim rješenjima, nego o njihovoj slaboj primjeni, što je u isključivoj nadležnosti sudova i takve odluke se preispituju u okviru zakonski propisane procedure”,precizirao je ministar Grubeša.

Kako se u saopštenju navodi, ministar pravde BiH je već ranije u više navrata isticao, a imajući u vidu generalnu i specijalnu prevenciju, da bi svakako i propisivanje oštrijih kazni, za neke počiniocee postiglo svrhu i spriječilo ih da počine djela za koja je ta kazna zapriječena, “ali da bi to imalo učinak, sudovi moraju barem u nekim slučajevima te kazne i izreći, kako bi potencijalni počinioci bili svjesni prije izvršenja djela da ih u konačnici i čeka ta kazna”.

Iz Ministarstva pravde, nadalje, navode kako će Radna grupa, koju je imenovao ministar pravde BiH, napraviti analize bh. zakonodavstva koje bi pokazale kako bi se pooštravanje kazni za neka djela, odrazilo na krivičnu politiku i kriminal u BiH, a posebnu onu koja pogađa najosjetljivije segmente našeg društva – djecu, žene, stare i nemoćne.

“Ministarstvo pravde BiH će sukladno svojoj ulozi poduzeti korake da se takva djela propišu i u zakonima drugih razina vlasti u smislu harmonizovanja propisa kako bi se ovakvim slučajevima pristupilo jedinstveno u BiH, kao što i društvo mora nastupiti”, navodi se u saopštenju.

(Fena)