Neonacista Stephan Balliet osumnjičen za napad u Halleu ispred sinagoge

Neonacista Stephan Balliet (27) osumnjičen je za napad u srijedu ispred sinagoge u njemačkom gradu Halleu, u kome su poginule dvije osobe, a dvije povrijeđene.

Napadač je iz puške zapucao ispred sinagoge, a postavio je i eksploziv kućne izrade ispred zgrade sinagoge u pokušaju da razvali vrata, prenosi Bild.

Pošto nije uspio da uđe u sinagogu, ušao je u prodavnicu kebaba i ubio muškarca.

Balliet je svoj ubilački pohod prenosio uživo na internetu. Livestream pokazao je njegov   dolazak ispred sinagoge, arsenal municije i oružja na zadnjem sjedištu  i na suvozačkom sjedištu automobila. Takođe se na snimku vidi  kako je Balliet postavljao eksplozivne naprave na sinagogi i kako je pokušao pucnjima  otvoriti ulazna vrata, što nije uspjelo.

Video prikazuje i ubistvo žene koja je na mjestu događaja bila prolaznica, a ubijena  je hladnokrvno s leđa. Tada je napadač ušao u prodavnicu kebabom. Tamo je ubio muškarca, napustio trgovinu nakratko, vratio se i nekoliko puta pucao.

Rekao je da “Holokausta nije bilo” i da su “Jevreji uzrok svih problema”, navodi SITE, mrežna stranica specijalizovana za praćenje terorističkih organizacija, koja to upoređuje sa sličnim video snimkom, koji je u martu snimio napadač na dvije džamije na Novom Zelandu.

(Fena)