Suze i jecaji ispratili su Lanu Bijedić na posljednji počinak

Na Gradskom groblju Sutina jutros je, u prisustvu rodbine i velikog broja prijatelja iz škole i djetinjstva, kolega i prijatelja njene majke Nine, profesorice i dekanese Fakulteta informacijskih tehnologija u Mostaru, profesorq Univerziteta „Džemal Bijedić“, članova porodice Bijedić, predstavnika Grada Mostara na čelu s gradonačelnikom Ljubom Bešlićem, sa suzama i jecajima na posljednji počinak ispraćena 19. godišnja Lana Bijedić, čija je tragična smrt  šokirala cijelu regiju.

Sahrana Lane Bijedić, prema želji njene majke, biće obavljena sutra u Bogradu.

Tragična smrt mlade djevojke bolno je primljena u gradu na Neretvi, a istraga, u koju su uključeni policija MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona, MUP-a HNK-a, SIPA, OSA, FUP, uz obećanu pomoć Ambasade SAD, treba da pred lice pravde izvede okrutnog ubicu, koji je mučki ubio djevojku,a  zatim je bacio u rijeku Studenčicu, gdje je pronašao jedan ribar.

Dosadašnja istraga je pokazala da se Lana nije našla sa prijateljicom na kafi kako je rekla majci kada je napuštala svoj dom u Mostaru. Istražni organi sumnjaju da se Lana našla s nekim muškarcem koga je poznavala. Da li li se našli u Mostaru ili, pak, u Čapljini, u kojoj je, za sada se pouzdano zna, bila tri sata i gdje joj se izgubio signal mobitela, tek se treba utvrditi.

Sumnja se i da je djevojka ubijena na drugom mjestu, jer je obdukcija pokazala tragove na njenom tijelu, koji govore da je neko vukao po tlu, a zatim bacio u rijeku.

Vjerski obred predvodio je mosatrski paroh Radivoje Krulj, koji je rekao da je Lana cijeli svoj vijek činila samo dobro.

“Svjedoci smo strašnog zločina i strašnog grijeha, onog praiskonskog, na koji smo osuđeni kao ljudi ovdje u vremenu i u prostoru i nema riječi, nema izražaja koji bi mogli reći i utješiti majku, baku, ali i sve nas”, rekao je Krulj.

Od  Lane Bijedić oprostila se i Sanela Mesihović, direktorica Građevinske škole, rekavši da je Lana svojim ponašanjem i odnosom ostavila neizbrisiv trag na svoje školske drugarice i drugove, ali i sve profesore. Lanu je, rekla je direktorica Mesihović, krasila spremnost da pomogne drugima, a njeni prijatelji iz škole dobro znaju koliko je posebna bila.

(NovaSloboda.ba)