Vučić, Zaev i Rama razgovaraju o “malom Schengenu”

Trilateralni sastanak Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije počeo je u četvrtak ujutro u Novom Sadu, a srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić domaćin je premijerima dvije zemlje Zoranu Zaevu i Ediju Rami na summitu, čija je glavna tema bolje povezivanje tržišta u regiji i prijedlog srpskog predsjednika o uspostavljanju “malog Schengena”.

Na sastanku će najviše riječi biti o regionalnoj saradnji i ekonomskom povezivanju, uklanjanju barijera u poslovanju i slobodnijem protoku robe, ljudi i usluga na teritoriju tri zemlje, čije tržište ima 20 miliona ljudi, javlja RTS.

Danas će, kako saznaje Tanjug, biti potpisana deklaracija o namjerama.

Zaev i Rama jučersu doputovali u Srbiju, a sinoć su s domaćinima, Vučićem i premijerkom Srbije Anom Brnabić prošetali novosadskim ulicama.

Tom prilikom, Vučić je poručio kako za te tri zemlje, ali i za ostale, ovaj susret znači mnogo.

Namjera je i da se ode korak naprijed u odnosu na CEFTA sporazum, koji je doveden u pitanje nakon što je Priština uvela takse na robu iz Srbije i BiH.

Ekonomski analitičari ocjenjuju kako bi uspostavljanjem “malog Schengena” na zapadnom Balkanu kompanije iz cijele regije dobile veće regionalno, zajedničko tržište s gotovo 20 miliona potrošača.

Inicijativu su pozdravile regionalne komore svih zemalja zapadnog Balkana, koje okupljaju više od 350.000 kompanija.

(Fena)