Bilateralni sastanak Dalipagić – Butković

Zamjenik ministra saobraćaja i veza Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić i ministar pomorstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Hrvatske Oleg Butković održali su bilateralni sastanak u Gradišci.

Na sastanku je razgovarano o Sporazumu o delegiranju odgovornosti u vazdušnom saobraćaju, statusu izgradnje međudržavnog mosta na završetku Koridora Vc na rijeci Savi kod Svilaja, Sporazumu o željezničkim graničnim prelazima na Koridoru Vc kod Čapljine i Šamca, ubrzanju aktivnosti na pregovorima o revitalizaciji Unske pruge, uz mogućnost posredovanja Evropske unije, kao i pokretanju aktivnosti na stavljanju brze ceste Mostar – Široki Brijeg – Grude na sveobuhvatnu mrežu evropskih koridora.

Kada je u pitanju Sporazum o delegiranju odgovornosti u vazdušnom saobraćaju, ministri su se usaglasili da će hrvatska strana u najkraćem roku imenovati komisiju s ciljem otvaranja pregovora s komisijom Bosne i Hercrgovine, kako bi se usaglasio tekst Sporazuma te isti, u što kraćem roku, potpisao.

Takođe, usaglašeno je da u što kraćem periodu Bosna i Hercrgovina i Republika Hrvatska imenuju komsije za izradu elaborata za osposobljavanje Unske pruge i komisiju zaduženu za uspostavljanje željezničkih graničnih prelaza.

Ministarstvo saobraćaja i veza BiH se obavezalo da će preduzeti sve potrebne mjere na izgradnji zajedničkog graničnog prelaza na mostu na rijeci Savi kod Svilaja, a koji će se privremeno nalaziti na hrvatskoj teritoriji. U navedeno će biti uključene sve nadležne institucije BiH i Hrvatske.

S druge strane, predstavnici hrvatskog ministarstva su predložili sastanak u Sarajevu u vezi s izgradnjom brze ceste Mostar – Široki Brijeg – Grude, a kako bi se ista uvrstila na sveobuhvatnu mrežu evropskih koridora.

V. B.

(NovaSloboda.ba)