Džaferović: Nobelov komitet je nagradom Handkeu potpuno izgubio moralni kompas

Smatram skandaloznom i sramnom odluku Komiteta Kraljevske švedske akademije nauka o dodjeli Nobelove nagrade književniku Peteru Handkeu, koji je u periodu 1992. – 1995. godine  opravdavao ratne zločine u Bosni i Hercegovine i stajao u zaštitu njihovih izvršilaca, navodi se u reagovanju člana Predjedništva BiH Šefika Džaferovića.

“Sramotno je da je  Nobelov komitet olako prešao preko činjenice da je Handke opravdavao i stajao u zaštitu Slobodana Miloševića i njegovih izvršilaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića, koji su pred UN-ovim Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju osuđeni za najteže ratne zločine, uključujući genocid.

Godinama nakon završetka rata, Handke nije pokazao ni najmanji znak pokajanja, niti je pružio izvinjenje žrtvama genocida, silovanja, logora i drugih zvjerskih zločina, već do danas negira istinu o genocidu u Srebrenici i tvrdi da su građani Sarajeva tokom opsade inscenirali pokolje.

Dodjeljivanje Nobelove nagrade takvoj osobi predstavlja čin direktnog legitimisanja njegovog beščasnog intelektualnog i političkog angažmana, što nije dostojno nijedne institucije koja promoviše civilizacijske vrijednosti, pa tako ni Kraljevske švedske akademije nauka. Ovom sramotnom odlukom, Komitet je potpuno izgubio moralni kompas”, stoji na kraju reagovanja  člana Predjedništva BiH Šefika Džaferovića.

S. R.

(NovaSloboda.ba)