Glavna tužitejica sasatala se s predstvnicima projekta EU4Justice

Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić, sa svojom zamjenicom, tužiocima i saradnicima, sastala se sa predstavnicima projekta EU4Justice, Renaudom Van Ruymbekeom, bivšim francuski istražnim sudijom, specijalizovanim za složene slučajeve finansijskog kriminala i korupcije na visokom nivou kao ekspertom projekta EU4Justice i voditeljicom projekta u BiH Isabelle Arnal.

Realizovanje radnog sastanka održano je u okviru projekta EU4Justice-“Podrška borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije u BiH”.

Glavna tužiteljica Tadić sa predstavnicima projekta razgovarala je o provedenim specijalističkim  obukama u okviru projekta  i četvorodnevne radionice na temu “Strategije i ključni alati u istrazi kompleksnih finansijskih i privrednih slučajeva”.

Takođe, razgovarano je i o aktivnostima Tužilaštva BiH u borbi protiv organizovanog kriminala, finansijskog kriminala i korupcije, kao i rezultatima učestvovanja tužilaštva u međunarodnim operacijama, u okviru saradnje sa partnerskim institucijama u inostranstvu, kao i saradnji u okviru asocijacije Eurojust i drugih nadležnih institucija.  

Dužnosnici tužilaštva razgovarali su sa ekspertom i voditeljicom projekta, o modalitetima razmjene najboljih iskustava i praksi tokom realizacije dvogodišnjeg projekta.

S obzirom da je za rad na ovim predmetima, izuzetno bitna brza i ekspeditivna međunarodna saradnja, na sastanku je razgovarano o modalitetima suradnje u budućnosti, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)