Pretežno sunčano

Jutros u većem dijelu Bosne po kotlinama ima dosta magle. U višim područjima je sunčano. U Hercegovini je jutros sunčano.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Livno 3 stepena, Bijeljina, Bugojno i Tuzla 6, Bihać, Bjelašnica, Brčko, Doboj, Ivan Sedlo, Sarajevo i Široki Brijeg 7, Grude 8, Banja Luka, Sanski Most i Zvornik 9, Prijedor 10, Mostar 12, Trebinje 13, Neum 16 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati pretežno sunčano vrijeme. Prije podne po kotlinama i uz riječne tokove u Bosni će biti dosta magle.

Vjetar slab južnog i jugoistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 18 i 24, na jugu zemlje do 26 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je povoljna.

Sunčano vrijeme i porast temperatura zraka ugodno će djelovati na većinu ljudi.

Poteškoće kod osjetljivih osoba moguće su usljed prohladnog i mjestimično maglovitog jutra u unutrašnjosti, a sa odmicanjem dana, opšta slika će se posvuda poboljšati.

Poželjno je slobodno vrijeme provesti na otvorenom, po mogućnosti van urbanih sredina.

—–

BIHAMK

Magla smanjuje vidljivost, oprez zbog odrona

Jutarnja magla smanjuje vidljivost na pojedinim dionicama u kotlinama i uz riječne tokove, a izdvajamo puteve uz Sanu, Unu, Savu, Drinu, Vrbas, Bosnu i Spreču, te mjestimično magistralni put M-17 Sarajevo-Konjic-Jablanica.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, zbog sanacionih radova u tunelu Vranduk II, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, a zbog povremeno pojačanog prometa vozila, moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera. U noćnim satima saobraćaj se obustavlja od 00,30 do 04,30 sati. Na obilaznici kroz naselje Tetovo (R-445 Nemila-Tetovo-Zenica) zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo autoput A-1 Podlugovi-Sarajevo zapad-Lepenica, kao i magistralne puteve: M-18 Olovo-Kladanj-Stupari, M-1.8 Srebrenik-Orašje, M-17 Doljani-Metković, M-5 Lanište-Ključ i M-5 Jezero-Jajce.

Na graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta.

Iz bezbjedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)