Španci sele Franka iz mauzoleja na obično groblje do 25. oktobra

Kosti fašističkog diktatora Fransiska Franka (1892-1975) biće iznijete iz mauzoleja do 25. oktobra i sahranjene na običnom groblju.

To je saopštila socijalistička vlada Španije, pošto je prevladavna prepreka tome koju su postavili rođaci diktatora.

“Do 25. oktobra, diktator više neće biti u Valje de los Kaidos” mauzoleju u kome je, objavila je vlada i najavila “tehničke i sigurnosne odluke, koje omogućavaju ekshumaciju i ponovno sahranjivanje”.

Porodica, koja je neuspješno podnijela nekoliko tužbi da spriječi prenos kostiju, biće “obaviještena 48 sati prije dana i vremena” ekshumacije koja će biti obavljena “u najvećoj diskreciji i uz najviše poštovanje”, kaže Vlada.

Franko je do smrti 1975. godine vladao Španijom kao diktator još od kraja Građanskog rata u kome su fašisti pobijedili 1939. godine. Sahranjen je u gigantskom mauzoleju “Valje de los Kaidos” (Dolina onih koji su pali), pedeset kilometara od Madrida.

Biće ponovo sahranjen na groblju u blizini glavnog grada, gdje i njegova žena.

Od juna 2018. godine,  kada je postao premijer, socijalista Pedro Sančes je ekshumaciju Franka postavio kao jedan od svojih prioriteta da “Valje de los Kaidos” više ne bi bilo mjesto okupljanja “frankista”, ali su rođaci diktatora vodili pravosudni “rat” da to spriječe. Vrhovni sud je prošlog četvrtka ukinuo prepreke za ekshumaciju, prenosi Beta.

(Fena)