Taj čudesni svijet – Slike dana

Kad se padne od umora. Jedan radnik, čekajući na kupce, našao je mjesto ns vrećama luka, gdje će sklopiti oči i odmoriti se, tokom podneva. Zabilježeno u Hyderbadu, glavnom gradu južno indijske države Telangana.

Za disciplinu penjanja, izgleda više nije potrebna okomita stijena na nekom dalekom brdu. Dovoljno je naći neku elektro vjetrenjaču u blizini, postaviti pribor za penjanje, i početi sa penjanjem prema vrhu. Na slici jedna takva aktivnost, svjetske prvakinje u penjanju Jessice Pilz, na vjetrenjači na Wiener Donauinsel, ostrvu na Dunavu u Beču.

Održano je i Svjetsko prvenstvo u hrvanju 2019. Rumunka Emilia Alina, desno, i Njemica Ellen Riesterer nastupile su jedna protiv druge. Pobjedila je Njemica, koja je na kraju, u kategoriji do 50 kg osvojila srebrnu medalju.

Jedan muškarac je našao mjesto za odmor, izvalivši se u sred ogromne slike na travnjaku, koju je napravila francusko-švicarska umjetnica Saype, u ženevskom „Parc de la Grange“.

Mladi nepalski glumci, u Kathmnaduu, gledaju kroz prozor, prije početka predstave, u kojoj je tema bila Hinduska mitologija.

A u blizini, u Kashmiru, odnedavno autonomnoj indijskoj državi, uz mnogo napora, ukrašene ruke jedne mlade, prije čina vjenčanja.

Protesti u Hong Kongu se nastavljaju i dalje. Preko barikada ispred vladine zgrade, jedna potpuno maskirana demonstrantkinja baca Molotovljev koktel.

Svijet i u svijetu svašta. U Dresdenu u Njemačkoj održava se već tradicionalna trka u drvenim kutijama za sapun „Prix de Saloppe“. Na slici članovi grupe neobičnog imena „Partizani Bethlehema“, učestvuju na ovogodišnjoj trci sa interesantniom kreacijom, na stazi dugoj skoro čitav kilometar.

Ni o pokretu Žuti prsluci nismo odavno nešto čuli. Njihova aktivnost ne prestaje. U francuskom Nantesu policija je koristila vodene topove tokom nedavnih demonstracija.

Kako izgleda sanacija pruge za superbrze ICE vozove u Njemačkoj, gledano odozgo, vidi se na slici napravljenoj dronom kod mjesta Sorsum. Sanacija pruge od Hanovera do Gottingena koštaće oko 175 miliona eura. Biće ugrađeno oko 140 kilometara šina, 47 skretnicaa, 243.000 pragova i 405.000 tona šljunka. Pored toga, saniraće se devet tunela i osam mostova preko dolina, kao i nadzemni vodovi.

Poplave, tamo gdje nisu tako česta pojava, desile su se u jugoistočnoj Španiji. Tri i po hiljade ljudi moralo je napustiti svoje domove. Poplava izazvana jakom olujom odnijela je četiri ljudska života.

Još jedno podsjećanje na nedavne požare u prašumama Amazona. Jedno drvo gori od vrha do dna.

Kako je došlo do toga da statua hinduskog božanstva Genesha leži u vodi jednog jezera u indijskom gradu Ajmer, nepoznato je, ali zabilježeno slikom.

(web)

Smail Špago

(NovaSloboda.ba)