Zagreb dobio semafor koji pješake zadubljene u mobitel upozorava na crveno

U okviru kampanje Dan bez mobitela u saobraćaju, u Zagrebu je postavljen novi tip semafora koji svjetlo baca prema trotoaru tik ispred pješačkog prelaza, kako bi crveno vidjeli i oni pješaci i biciklisti koji upravo nailaze na raskrsnicu, ali su zadubljeni u ekrane svojih mobitela.

Takav tip semafora instalisan je po prvi puta u Hrvatskoj i to na raskrsnici Frankopanske i Ulice Gjure Deželića, a cilj tog pilot projekta je upozoravati i pješake i bicikliste na opasnosti kojima se izlažu, javila je Hina.

Prema istraživanju, čak 50 posto pješaka i 33 posto biciklista koristi mobitel dok prelaze saobraćjnice, a 20 posto od njih i ne primijete da se na semaforu upalilo crveno, jer su im pogledi i misli bili na mobilnim ekranima.

Semafora ima prvenstveno upozoravajuću funkciju. Kad se upali crveno svjetlo na pješačkom prelazu, on to isto projicira i prema trotoaru, pa se crveno svjetlo projicira na ekranima mobitela, u koje pješaci gledaju, umjesto da prate oko sebe.

Ekrani na mobitelu im se zacrvene, te ih prisile da dignu glavu i zaustave se i pričekaju zeleno.

Zahvaljujući horizontalnoj signalizaciji koju baca ovaj tip semafora, crveno se svjetlo projicira i na pješačkom trotoaru, pa ga pješaci mogu uočiti i perifernim vidom, bez obzira što hodaju spuštenih glava okupirani sadržajem svojih mobitela.

Mobitel se smatra četvrtim ubicom na cesti, a prema rezultatima istraživanja ponašanja, provedenog u okviru projekta Dan bez mobitela u saobraćaju, čak 91 posto vozača, 33 posto biciklista te 50 posto pješaka koristi mobitel u saobraćaju. Prema istraživanju nivou distrakcije, reakcije vozača s mobitelom za volanom su gotovo tri puta sporije.

(Fena)