eMTeeM nakon Zrenjanina u Mostaru

Sinoć se Mostarski teatar mladih izvođenjem koprodukcijske predstave, rađene sa DIS Pozorištem mladih iz Banja Luke, predstavio predstavom „Dva i po međeda” na  Festivalu „Novi prostori“ u Zrenjaninu.

Festival „Novi prostori“ se održava po drugi put, ove godine u periodu od 11. do 13. oktobra. Program festivala je savremeno, interdisciplinarno, umetničko stvaralaštvo mladih. Festival će se održati na različitim lokacijama u Zrenjaninu, neaktivnim ambijentima grada u u nesvakidašnjim prostorima.

Ideja festivala je da se  građanima približi umjetničko stvaralaštvo i da se reaktiviraju različiti, neaktivni, javni prostori u gradu, kako za vrijeme festivala, tako i za njihovo korišćenje u te svrhe i van njega.

Otkrijmo prostore zajedno, moto je festivala.

A već večeras na Memorijalnoj sceni 2532 na repertoaru je 65. izvođenje predstave “Presuda: Tiha likvidacija”.

“Sam na pozornici, Sead Đulić prekapa po svom život skupljenom u 50 kutija od cipela – sve su to fragmenti njegovog postojanja, segmenti njegovog rada, njegove čežnje, ljubavi i boli u tih su 50 kutija koje, po željama iz publike, vadi, otvara, i raspliće svoj život. I vesela i tužna,

i tiha i mračna, ogrezla u smijeh i suze, predstava je to što nas pita i o svom vlastitom životu, jesmo li, kada je trebalo učiniti nešto, to i uradili ili smo se predali i pognuli glave, praveći se da ne primjećujemo što se oko nas zbiva.  Sead Đulić, sam na pozornici sa svojih 50 kutija od cipela, uredno poslaganih i označenih brojevima, govori publici upravo to – nemojte se nikada predati, prestati govoriti, nemojte se pokoriti – i u tome je njena neporeciva snaga i moć”, napisao je o komadu pozorišni kritičar Mladen Bičanić, nakon izvođenja na festivalu “Kestenburg”.

Hrabra je to predstava koja, bez dlake na jeziku govori otvoreno, ne štedeći imena, ne zaobilazeći niti jedan detalj, a istovremeno sve potkrepljujući dokumentima.

“Večerašnje izvođenje ovog snažnog svjedočanstva životu i o životu je za one koji se ne boje čuti ono o čemu se najčešće samo šapuće. Ko vjeruje u snagu riječi, ko vjeruje da još ima nade, ko vjeruje u istinu, ko vjeruje da Mostaru treba eMTeeM potrudiće se da ovo veče bude sa nama.A mi vas nećemo prevariti. Pridružite nam se! Ovo izvođenje je za plaćanje kirije za scenu”, poručuju izMTM-a.

(NovaSloboda.ba)