Festival književnosti “Poligon” posvećen temi identiteta

U Mostaru je otvoren Festival književnosti ”Poligon”, koji je ove godne posvećen temi identiteta, koja je, po riječima direktora festivala Mirka Božića, trenutno na razne načine aktuelna u svim poljima, od medijskog, preko kulturnog, političkog i obrazovnog i uveliko određuje književnike.

Ovogodišnje, peto izdanje Međunarodnog festivala Poligon započelo je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru, a do nedelje će predstaviti značajna imena iz BiH, Hrvatske, Srbije i Velike Britanije.

Festival su otvorila dva znaćajna imena sa naše književne scene, Josip Mlakić i Semezdin Mehmedinović, dva vrlo značajna, prepoznatljiva, prevođena i nagrađivana autora.

Krovna tema ovogodišnejg Poligona je identitet, a zašto baš identitet, odgovara director festivala, Mirko Božić.

“Smatram da je tema identiteta trenutno jako aktuelna u Evropi zbog izbjegličke krize i rastućeg vala desnog populizma, a s druge strane i u našoj zemlji, jer evo nakon 30 godina nismo uspjeli definisati koji je to identitet koji nas spaja. Etnokonfesionalni identiteti na kojima se najviše insistira zapravo su, barem se do sada pokazalo, jedino u funkciji razdvajanja”, kaže Božić.

Festival će ove godine pokušati govoriti o drugim slojevima, koji sačinjavaju ljudski identitet i koji nisu toliko naglašeni, dakle, nisu u onom generalnom tradicionalnom diskursu, od nekih ličnih ukusa i preferencija do društva u kome se krećete ili onog što čitate.

U okviru festival bila je upriličena posjeta školama, gdje se gosti festivala mostarskim školarcima dali potpuno novu perspektivu na ono šta i kako da čitaju. Bio je to jedan od prvih susreta mostarskih školaraca sa živim autorima.

Sinoć su u Hrvatskom domu “Herceg Stjepan Kosača” gostovli britanski autor Russ Litten I hrvatski autori Andrija Škare i Katja Grcić, čitali su svoju poeziju i prozu i govorili o tome koliko identitet utiče na njihovo stvaralaštvo.

U subotu je održan večernji program festivala u Narodnom pozorištu Mostar, gdje su gostovali bh. književnica Senka Marić i srbijanski autor Danilo Lučić. Festival se zatvara u nedjelju, u Studentskom centru zajedno sa svim gostima autorima i nastupom mostarskog benda Sove.

“Poligon”, još od osnivanja, Mostar nastoji vratiti na književnu scenu Evrope, te razbiti stereotipe i predrasude o gradu.

(NovaSloboda.ba)