VKBI: Nobelov Komitet iznevjerio je oporuku utemeljitelja dodjelom nagrade Peteru Handkeu

Sasvim je vidljivo da je Nobelova nagrada za književnost stvar kriterija koje neki od nas ne razumiju i smatraju spornim. Austrijski pisac Petar Handke bio je poštovalac Miloševićevog projekta protiv Bosne i Hercegovine. Dodjeljivanje Nobelove nagrade za književnost negatoru genocida apsolutni je anticivlizacijski čin i novo ponižavanje za ljude koji su unesrećeni jednom fašizoidnom i nacionalističkom politikom, koja je devedesetih godina prostor Republike Bosne i Hercegovine pretvorila u mjesto ljudske katastrofe i stradanja. Pri tom, austrijski pisac P. Handke je uvjeravao javnost Evrope da žrtve izmišljaju zločine i masovne grobnice za hiljade ubijenih u Podrinju i Krajini. On nije pokazao ni mrvu empatije sa žrtvama koje je iza sebe ostavila Miloševićeva ubilačka mašinerija, navodi se u saopštenju Skupštine Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca.

Pred nam su danas brojna pitanja. Moguće je pitati iz estetičkih i književnoteorijskih razloga čemu služi književnost u današnjem svijetu? Da li je ovim dato na znanje da neki dijelovi Evrope “nisu bitni u širim konstelacijama”? Ili, možda, da neki ljudi ne razumiju književnost i njezino značenje za današnje društvo?

Kakvo je to književno djelo, koje piše autor koji nemoralno negira genocid nad Bošnjacima, nad bosanskohercegovačkim građanima i ide da se pokloniti Miloševiću?

Da li će sutra neko pokušati da nam nametne “opise” prošlosti i “semantičke dimenzije” događanja u kome smo bili zarobljeni na osnovu Nobelove nagrade austrijskom piscu, koji je obožavao zločinca Miloševića?

Da li će besramni čovjek P. Handke da nam kaže šta je istina o našem stradanju? Da li će sutra djeca u školama čitati Handkeova djela i ponovo biti zbunjena u svom identitetu? Da li će Handke biti mjera istorije i istorijsko-naučne naracije? Kome treba ovakva kanonizacija svjetske literature? Za koga je Peter Handke Nobelovac? Ovo je sramota za cijelu Evropu danas.Konačno, kome treba Handkeova književnost uopšte?

Negator ratnih zločina Miloševićevog zločinačkog režima nad građanima Republike Bosne i Hercegovine, Handke je “lingvističkom inventivnošću” moralno posrnuo u negiranje zločina genocida. Sasvim je jasno da je Handke na pogrešnoj strani evropske istorije, ali nećemo dozvoliti da nam on definiše prošlost i anticipira budućnost. Bez ikakve dileme, Nobelov Komitet iznevjerio je oporuku utemeljitelja dodjelom nagrade Peteru Handkeu”, stoji na kraju saopštenja.

A. M.

(NovaSloboda.ba)