Herceg: Veći iznos naknada za majke u HNK-u

Nakon što je nedavno, zahvaljujući kompromisu i koncenzusu, postignut dogovor oko imenovanja rukovodstva Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, kao i formalnog imenovanja mandatara, konačno će biti održana i sjednica Skupštine, rekao je dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNK-a u intervjuu za današnje izdanje Večernjeg lista BiH.

Bilo je, prema njegovim riječima, nužno normalizovanje rada zakonodavne vlasti, jer postoje brojni zakoni i odluke u interesu građana, koje je Vlada priredila a koje su do sada bile na čekanju.

“U nizu pitanja o kojima će na sjednici u utorak biti razgovarano, posebno bih izdvojio izmjene Zakona o zaštiti porodica s djecom. Naime, nakon što je u mandatu ove Vlade, nakon 19 godina čekanja, donesen taj Zakon, kontinuirano smo pratili njegovu primjenu u praksi, te su usvojene i u skupštinski postupak upućene izmjene, kojima se povećavaju iznosi novčane podrške ženi-majci, koja nije u radnom odnosu i jednokratna naknada za opremu novorođenoga djeteta. Podsjećam da su ranije samo određene kategorije imale pravo na jednokratnu podršku, zavisno o socijalnom statusu, a sada je planirano da tu podršku ostvaruju sva novorođena djeca. Takođe, nedavno smo prihvatili i dopunu Zakona, koja će omogućiti da roditelji koji su ostali bez radnoga mjesta, ukoliko zadovoljavaju ostale uslove, ostvare prava bez obzira na primanja koja su imali u ranijem periodu. Uvjeren sam u to kako će izmjene i dopune Zakona, koje je Vlada predložila, dobiti i podršku skupštinskih poslanika, koji su zasigurno svjesni demografskoga stanja i potrebe da se snažnije zauzmemo za podršku porodicama s djecom.

Uz pomoć za porodicu, kao osnovnu jezgru društva i napretka, Vlada kontinuirano radi na poboljšanju položaja svih kategorija o kojima vodi računa– prosvjete, zdravstva, boraca, napominje Hedrceg.

“Poboljšanje kvaliteta obrazovanja naše djece i mladih, ali i položaja prosvjetnih radnika, u vrhu je prioriteta rada Vlade. Postigli smo puno, o čemu svjedoči svaki objektivni posmatrač – više od dvadeset obnovljenih škola i školskih sportskih dvorana, asistenti u nastavi, prevoz učenika, stipendije i subvencije smještaja u studentske domove za sve one koji su se javili na naš konkurs. Na tome ne mislimo stati. Stoga smo krenuli u obnovu i ‘utopljavanje’ još pet objekata u našem kantonu, za što nam je, u sklopu nastavka Projekta energetske efikasnosti, potrebno još 2 miliona KM. Odluka o takvom investiranju naći će se pred skupštinskim poslanicima i uvjeren sam u to kako će dobiti jednoglasnu podršku – jer što nam je bitnije od ulaganja u obrazovanje novih naraštaja.

Jedna od najznačajnijih kategorija o kojoj vodimo računa su svakako i naši policijski službenici, te smo, uz niz drugih mjera koje smo preduzeli da unaprijedimo rad policije, priredili i izmjene Zakona o policijskim službenicima. Nakon što skupštinski poslanici prihvate predložene izmjene, u što sam uvjeren, poboljšaće se okvir za penzijsko i invalidsko osiguranje onih koji, u složenim uslovima i s manjkom ljudstva, vode računa o bezbjednosti  svih nas.

Naravno, uz ove zakone i odluke, postoji još puno dokumenata na kojima Vlada radi, a koji su od vitalnog interesa za građane. Stoga pozivam sve učesnike vlasti u HNK-u da nastave raditi u duhu dijaloga, kako bi se omogućio nesmetan rad institucija i okončali započeti procesi vezani za provođenje izbornih rezultata”, rekao je predsjednik Herceg.

(NovaSloboda.ba)