Opozicija osvojila Budimpeštu na lokalnim izborima u Mađarskoj

Kandidat podržan od nekoliko opozicionih stranaka Gergelji Karačonji izabran je za gradonačelnika Budimpešte na jučerašnjim lokalnim izborima u Madjarskoj, pošto je pobijedio aktuelnog prvog čovjeka glavnog grada, kandidata vladajuće stranke Fides premijera Viktora Orbana.

Poslije 74 posto prebrojanih glasova na izborima u Budimpešti, Karačonji ima 50,1 posto glasova, a kandidat Fidesa Ištvan Tarloš 44,8 posto, navode lokalni mediji i dodaju da je dosadašnji gradonačelnik pozvao rivala i čestitao mu na pobjedi.

Prema projekcijama, opozicione stranke bi trebalo da pobijede u desetak od 23 najveća grada, dok su na lokalnim izborima 2014. godine pobijedile u svega tri.

Izlaznost je bila oko 50 posto, što je jedan od najvećih odziva birača na lokalnim izborima u Mađarskoj od obnove demokratije 1990. godine.

Analitičari očekuju da Orban, koji je vodio Fides do ubjedljivih pobeda na svim parlamentarnim izborima od 2010. godine, uprkos jučerašnjim razočaravajućim rezultatima, nastavi s tvrdim stilom koji uključuje antimigrantske politike, sve veću dominaciju nad medijima i koncentraciju vlasti oko kabineta premijera.

(Beta)