Zapažen nastup bh. brzoklizača na takmičenju Alpe Adria Trophy u Zagrebu

Seniorski reprezentativci BiH u brzom klizanju (short track), Tarik Omeragić i Mak Krstić i potencijalni juniorski reprezentativci, Ermin Raščić i Illan Krstić, članovi KKK “Bosna”, uz podršku Saveza klizačkih sportova BiH, pod rukovodstvom trenera Nihada Bašića, nastupili su od 11. do 13. oktobra na međunarodnom takmičenju Alpe Adria Trophy u Zagrebu.

U konkurenciji 150 takmičara iz 10 zemalja, Tarik Omeragić zauzeo je 4. mjesto, Mak Krstić 8., dok je Ermin Raščić bio 13.ti i Illan Krstić 14.ti.

Tarik Omeragić na 500 m imao je izvanredan nastup (44,4 s) i s tim vremenom ispunio je normu definisanu pravilima Međunarodne klizačke unije (ISU) i Pravilnikom Saveza klizačkih sportova BiH i na taj način obezbijedio nastup na Evropskom prvenstvu u januaru 2020. u Debrecenu (Mađarska) i na Svjetskom prvenstvu, koji će se održati u martu iduće godine u Seoulu (Južna Koreja). Tarik, uz podršku Saveza klizačkih sportova, nastavlja sa pripremama u Zagrebu, gdje će ostati do kraja decembra ove godine, kako bi se što bolje pripremio za nastup na Evropskom i Svjetskom prvenstvu.

“S obzirom da je ovo tek početak klizačke sezone, a poznato je, što smo u više navrata isticali, da ovaj Olimpijski sport nema nikakvu podršku nadležnih institucija u BiH za normalno treniranje i razvoj, u Savezu klizačkih sportova BiH su zadovoljni sa nastupom i rezultatom naših predstavnika u Zagrebu”, rekao nam je Zirija Đonko, predsjednik Saveza klizačkih sportova BiH.

(NovaSloboda.ba)