Završen Međunarodni festival književnosti ”Poligon”

U Mostaru je juče, zajedničkim druženjem učesnika i obilaskom grada Mostara završio Međunarodni festival književnosti ”Poligon”, koji je bio posvećen temi identiteta, koja je trenutno na razne načine aktelna u svim poljima, od medijskog, preko kulturnog, političkog i obrazovnog i uveliko određuje književnike.

Peto izdanje “Poligona” otvorili su Josip Mlakić i Semezdin Mehmedinović, dva vrlo značajna, prepoznatljiva, prevođena i nagrađivana autora.

“Osamdesetih godina, živjeli smo u nekom drugom političkom sistemu i književnost je imala mnogo značajniju ulogu nego danas. Bila je nadomjestak za spiritualni život. Uticaj pisaca u javnom životu je bio neusporedivo veći nego sada”- rekao je Semezdin Mehnedinović.

Drugi dana festivala, gosti su posjetili škole u Mostaru i školarcima dali potpuno novu perspektivu na ono šta i kako da čitaju. Bio je to jedan od prvih susreta mostarskih školaraca sa živučim autorima, što nedvosmisleno daje značaj ovom projektu.

Istu veče, gostima su se predstavili britanski autor Russ Litten, te hrvatski autori Andrija Škare i Katja Grcić, a nakon čitanja svoje poezije i proze, govorili su o tome koliko identitet utiče na njihovo stvaralaštvo.

 Treći dan festivala, mostarska publika je uživala u razgovoru sa srbijanskim autorom Danilom Lučićem i bh. književnicom Senkom Marić, ovogodišnjom laureatkinjom nagrade “Meša Selimović”.

“Iz nekog razloga sam osoba koja se ne se osjeća dobro pod etiketama i imam otpor prema njima. Svaki naš identitet, a imamo ih mnoštvo, govori samo o dijelu nas. Svakim isticanjem pojedinačnog, sputavamo sami sebe.”- kaže Marić.

Festival je zatvaren u nedelju, druženjem učesnika.

“Poligon”, još od osnivanja, Mostar nastoji vratiti na književnu scenu Evrope, te razbiti stereotipe i predrasude o gradu.

“Ovogodišnje izdanje Festivala potvrdilo je ideju koju promoviše od samog početka: moć književnosti u razbijanju stereotipa, razvoj publike i interesa za aktuelne i zanimljive naslove i imena koja nisu u školskoj lektiri. Vrlo sam zadovoljan ovogodišnjim gostima i njihovim doprinosom programu, a to potvrđuju i reakcije posjetilaca. Naravno, ovako zahtjevan projekt ne bi bio izvodljiv bez podrške našeg tima, što se vidi i na feedbacku javnosti. Sve ovo pokazuje da je ‘Poligon’ projekat sa dugoročnim potencijalom i sposobnošću da privuče najeminentnije autore”- ističe Mirko Božić, direktor festivala.

(NovaSloboda.ba)