Sunčano uz umjereno oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno. Po kotlinama i uz riječne tokove bilo je magle i niskih oblaka.

Temperature vazduha u 08 sati: Sokolac 0 stepeni, Livno 1, Bugojno 3, Drvar 4, Grude, Ivan Sedlo, Jajce, Široki Brijeg i Srebrenica 6, Banja Luka, Bihać, Sanski Most, Sarajevo i Tuzla 7, Zenica 8, Bijeljina, Doboj, Mostar i Zvornik 10, Trebinje 12, Gradačac 15, Neum 16 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme, uz malo do umjereno oblačnoo.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 20 i 26 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je povoljna.

Stabilno i sunčano vrijeme pozitivno će djelovati na većinu stanovništva, a tegobe kod osjetljivih osoba neće biti suviše jake.

U drugom dijelu dana, poželjno je ne pretjerivati sa aktivnostima, obzirom da bi osjećaj sparine mogao biti izraženiji pod uticajem visokih temperatura.

Preporučljivo je prikladno se obući.

—–

BIHAMK

Oprez zbog magle i odrona

Na dionicama koje prolaze kroz kotline i uz riječne tokove vidljivost je smanjena zbog jutarnje magle. Izdvajamo puteve u dolinama rijeka: Bosne, Save, Spreče, Vrbasa i Lašve. Skrećemo pažnju i na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja. Na svim dionicama savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

Zbog redovnog servisiranja tunela Igman i Gaj, na autoputu A-1, večeras od 20 sati do sutra (16.10.) do 06 sati za saobraćaj će biti zatvorena poddionica Lepenica-Sarajevo zapad.

Radovi na autoputu A-1 izvode se na dionici Sarajevo sjever-Lepenica na lokalitetima Ban Brdo i Treševine gdje je saobraćaj preusmjeren iz vozne u preticajnu traku, kao i na dionici Podlugovi-Sarajevo sjever, gdje se saobraća dvosmjerno u dužini od 2 km.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, zbog sanacionih radova u tunelu Vranduk II, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, a zbog povremeno pojačanog prometa vozila, dolazi do formiranja dužih kolona u oba smjera. U noćnim satima saobraćaj se obustavlja od 00,30 do 04,30 sati. Na obilaznici kroz naselje Tetovo (R-445 Nemila-Tetovo-Zenica), zabranjen je saobraćaj za teretna vozila, čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Sporije zbog radova saobraća se i na magistralnim putevima: M-18 Olovo-Kladanj-Stupari, M-1.8 Srebrenik-Orašje, M-17 Doljani-Metković, M-5 Lanište-Ključ i M-5 Jezero-Jajce.

Na graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)