Sunčano uz umjereno oblačno

Jutros je u našoj zemlji bilo malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Nešto više oblaka bilo je u Hercegovini i sjeverozapadnim područjima Bosne.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 1 stepen, Sokolac 3, Bugojno 5, Zenica 6, Jajce 7, Bijeljina, Brčko, Drvar, Ivan Sedlo, Srebrenica i Tuzla 8, Prijedor 9, Doboj, Sarajevo i Zvornik 10, Banja Luka, Grude i Sanski Most 11, Široki Brijeg 12, Livno, Mostar i Trebinje 13, Gradačac 17, Neum 19, Bihać 20 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Više oblačnosti se očekuje na zapadu, jugu, sjeveru i ponegdje u centralnim područjima, gdje mjestimično može pasti i malo kiše.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 20 i 26 , na jugu do 28 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je povoljna, većina ljudi će biti boljeg raspoloženja i primjerene radne motivacije.

Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata djelimično će se umanjiti.

Nakon svježijeg jutra, tokom dana će biti ugodnije, uz porast temperatura i sunčane intervale.

Opšta slika, nešto lošija na zapadu zemlje.

—–

BIHAMK

Magla smanjuje vidljivost, oprez zbog sitnih odrona

Pojačan oprez savjetujemo vozačima zbog jutarnje magle koja smanjuje vidljivost u višim predjelima, kotlinama i dolinama rijeka. Skrećemo pažnju i na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja na kolovoz. Na svim dionicama savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

Na autoputu A-1 izvode se radovi na dionici Sarajevo sjever-Lepenica na lokalitetima Ban Brdo i Treševine gdje je saobraćaj preusmjeren iz vozne u preticajnu traku, kao i na dionici Podlugovi-Sarajevo sjever, gdje se saobraća dvosmjerno u dužini od 2 km.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, zbog sanacionih radova u tunelu Vranduk II, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, a zbog povremeno pojačanog prometa vozila, dolazi do formiranja dužih kolona u oba smjera. U noćnim satima saobraćaj se obustavlja od 00,30 do 04,30 sati. Na obilaznici kroz naselje Tetovo (R-445 Nemila-Tetovo-Zenica) zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Sporije zbog radova saobraća se i na magistralnim putevima: M-18 Olovo-Kladanj-Stupari, M-1.8 Srebrenik-Orašje, M-17 Doljani-Metković i M-5 Lanište-Ključ.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)