Barnier: Britanski i evropski pregovarači postigli dogovor o ključnim pitanjima

Britanski i evropski pregovarači postigli su dogovor o svim ključnim pitanjima, osim o PDV-u, rekao je evropski pregovarač za Brexit Michel Barnier ambasadorima Evropske unije, kazali su u srijedu kasno naveče evropski diplomati.

Stručnjaci obe strane postigli su kompromise o carinskim kontrolama, usaglasili se o mehanizmu za Sjevernu Irsku i obećali dostizanje standarda EU-a u socijalnim i ekološkim pitanjima, rekao je Barnier diplomatama.

Na sastanku je nekoliko ambasadora izrazilo zabrinutost što nije ostalo dovoljno vremena za provjeru bilo kakvog pravnog teksta koji bi se zaključio prije evropskog summita u Bruxellesu, kažu diplomatski izvori.

To će otežati usvajanje teksta evropskim liderima. 

Prethodno je politička urednica BBC-a Laura Kuenssberg objavila na Twitteru da se dogovor o Brexitu neće finalizirati u srijedu, pozivajući se na neimenovani izvor iz britanske vlade.

“Vladin izvor mi je otkrio da se neće postići dogovor. Nije jasno znači li to da još nema napretka ili im je potrebno samo još malo vremena”, napisala je Kuenssberg.

Čelnici EU-a zasjedaće danas u Bruxellesu, dvije sedmice  do zakazanog izlaska Velike Britanije iz EU-a.

Dalji pomak nije ostvaren u srijedu naveče, nakon još jednog dana tehničkih razgovora između pregovarača Velike Britanije i EU, navodi Reuters.

Kaže se da je sporazum blizu, ali izgleda da će samit Evropskog vijeća početi bez teksta koji bi bio dat na odobrenje, kako su se i Velika Britanija i EU nadali.

U Velikoj Britaniji, glasnogovornik premijera rekao je  da, iako razgovori nisu završeni, vjeruje da postoji mogućnost osiguranja “dobrog posla”.

Boris Johnson, koji će prisustvovati današnjem sastanku EU-a,  pokušavao je pobijediti konzervativne euroskeptike i sjeverno-irske sindikaliste, ali još uvijek nije uspio. Njihova podrška za revidirani plan, koji se odnosi na trgovinske aranžmane u Sjevernoj Irskoj, biće presudna  u  parlamentu u  Velikoj Britaniji.

Velika Britanija bi trebala napustiti EU 31. oktobra, ali kratko se kašnjenje smatra neizbježnim, s obzirom na izazov izrade pravnog teksta i njegove ratifikacije, zaključuje Reuters.

(Fena)