Četvrtina građana Srbije živi u riziku od siromaštva

U Srbiji 267.949 osoba koristi novčanu socijalnu pomoć, a najugroženije je stanovništvo na selu, djeca i mladi, neobrazovani, nezaposleni i neaktivni nosioci domaćinstva. U veoma teškom položaju su i mnogočlane porodice, samohrani roditelji, osobe s invaliditetom i njihove porodice.

Srbijanski ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević kaže da je zadatak tog ministarstva i vlade iskorjenjivanje siromaštva, a pravo rješenje vidi u ulaganju u mlade i donošenju Zakona o socijalnim kartama, čije se usvajanje očekuje tokom jesenjeg zasjedanja parlamenta.

“To je prvi korak da vidimo kakva nam je struktura stanovništva, da državna davanja koja se povećavaju svake godine idu na pravu adresu. Da oni kojima je to najpotrebnije dobivaju u većoj mjeri i da taj novac koji država daje, a on nije mali, ode na pravu adresu”, kazao je Đorđević za RTS u povodu Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva.

Srbija je među zemljama koje za socijalnu zaštitu izdvajaju najmanje u Evropi, 3,3 puta manje od evropskog prosjeka. Manje izdvaja samo Rumunija.

“Moramo ići ka tome da nećemo samo da dajemo kroz davanja, jer je to nešto čime se samo privremeno gasi požar, a morate suštinski nešto promijeniti. Ovaj dan ćemo posvetiti najmlađima, na njima je budućnost. Želimo da buduće generacije nemaju problem koji mi imamo danas”, kazao je ministar Đorđević.

Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti obilježava se 17. oktobra, kako bi se osvijestilo siromaštvo i socijalna isključenost kao veliki društveni problem, a pomoću raznih akcija omogućio porast solidarnosti s ljudima koji žive u siromaštvu.

(Fena)