Na Šantićevim večerima otvorena izložba “Zadužbina Neimarević”

“Zadužbina Neimarević”, naziv je izložbe koja je u srijedu naveče otvorena u Galeriji kraljice Katarine Kosača u Mostaru, u okviru 100. Šantićevih večeri poezije, a na kojoj su predstavljena izabrana likovna djela iz legata Save i Ksenije Neimarević.

Izložbu je otvorila konzulica Republike Srbije u Mostaru Marija Bakoč, koja je zahvalila organizatorima što su predstavili ovu vrijednu kolekciju, te naglasila kako je zadovoljstvo imati priliku na jednom mjestu uživati u djelima velikih slikara.

“Ova izložba omogućila je da se u Mostaru oživi Šantićev duh i da se čuvaju vrijednosti za koje se i on zalagao”, kazala je Bakoč.

Voditelj Galerije kraljice Katarine Kosača Dalibor Nikolić naglasio je kako je izloženo dvadesetak djela, a da je izbor napravljen po principu kvaliteta, onoga što je relevantno iz kolekcije Neimarević i onoga što su smatrali da bi publika u Mostaru trebala vidjeti.

“Dio je to istorije i umjetnosti našeg grada, jednog perioda koje, po mom mišljenju, nije dovoljno predstavljeno. Zaista se imamo čime podičiti i ova izložba upravo o tome i govori”, ocijenio je Nikolić.

Predsjednica Organizacionog odbora 100. Šantićevih večeri poezije Sanja Bjelica Šagovnović poručila je kako su se ovom izložbom željeli prisjetiti porodice Neimarević, koja je ostavila važnu i veliku zadužbinu slika gradu Mostaru.

“Radi se o jako vrijednoj kolekciji, koja je ovom gradu ostavljena 1988. godine, a riječ je o djelima 17 znamenitih autora iz antologije jugoslovenske likovne umjetnosti”, naglasila je Šagovnović.

Kako je dodala, želja porodice Neimarević bila je da se na taj način zauvijek vežu za Mostar, da se na neki način obrazuju generacije, ali i da domaća i svjetska javnosti vidi ta vrijedna djela.

“Željela bih da i ova izložba bude podsjećanje na porodicu Neimarević i njihovu želju da njihova zadužbina ne bude zaboravljena, nego da se ova djela, zapravo, ponovo nađu u srcu Mostara, uz Stari most, te da ih vide oči domaće, ali i svjetske javnosti”, poručila je Bjelica Šagovnović.

Izložbu “Zadužbina Neimarević” organizovali su Srpsko prosvjetno i kulturno društvo ”Prosvjeta” Gradski odbor Mostar i Hrvatski dom “Herceg Stjepan Kosača”.

Jubilarne Šantićeve večeri, koje se održavaju u organizaciji Gradskog odbora SPKD-a “Prosvjeta” i Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva “Gusle”, biće zatvorene 6. novembra.

(Fena)