Sunčano uz umjereno oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini preovladava sunčano uz umjereno oblačno. Pretežno oblačno je na području Krajine i većem dijelu sjevera Bosne. Po kotlinama ima magle.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Sokolac 4 stepena, Bjelašnica i Livno 6, Bugojno i Ivan Sedlo 7, Tuzla 8, Bihać 9, Bijeljina, Brčko, Drvar, Jajce, Sarajevo, Široki Brijeg, Srebrenica i Zenica 10, Doboj i Grude 11, Banja Luka i Zvornik 12, Gradačac 13, Prijedor, Sanski Most i Trebinje 14, Mostar 15, Neum 18 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano uz umjereno oblačno. Prije podne, pretežno oblačno će biti na području Krajine i sjeveru Bosne. Dio prijepodneva lokalno po kotlinama i uz riječne tokove će biti magle.

Vjetar slab južnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 19 i 25 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike su relativno povoljne.

Uz porast temperatura tokom dana, većina populacije će biti boljeg raspoloženja.

Manje poteškoće izgledne su u poslijepodnevnim satima, kada bi se, usljed južine, mjestimično mogao pojačati osjet sparine.

Poželjno je prikladnose obući.

—–

BIHAMK

Oprez zbog magle i vlažnog kolovoza

Jutarnja magla smanjuje vidljivost na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove, a izdvajamo puteve uz rijeke Savu, Lašvu, Vrbas, Bosnu, Drinu i Spreču. Na dionicama gdje ima magle i kolovoz je vlažan, tako da savjetujemo oprezniju vožnju.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, zbog sanacionih radova u tunelu Vranduk II, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, a zbog povremeno pojačanog prometa vozila, moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera. U noćnim satima saobraćaj se obustavlja od 00,30 do 04,30 sati. Na obilaznici kroz naselje Tetovo (R-445 Nemila-Tetovo-Zenica) zabranjen je saobraćaj za teretna vozila, čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo autoput A-1 Podlugovi-Sarajevo sjever-Lepenica, kao i magistralne puteve: M-18 Olovo-Kladanj-Stupari, M-1.8 Srebrenik-Orašje, M-17 Doljani-Metković i M-5 Lanište-Ključ.

Zbog redovnog servisiranja tunela Bijela Vlaka, na autoputu A-1 Zvirovići-Bijača, večeras od 21 sat do sutra (18.10.) do 01 sat za saobraćaj će biti zatvoren smjer Zvirovići-Bijača, dok će od 01 do 05 sati biti zatvoren smjer Bijača-Zvirovići.

Zbog izvođenja bojevog gađanja na poligonu “Manjača”, danas (17.10.) od 08 do 18 sati doći će do obustave saobraćaja na regionalnom putu R-441 Banja Luka-Čađavica, na dionici Kola-Stričići.

Na graničnim prelazima ovog jutra nema dužih zadržavanja.

Iz bezbjedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)