Crna Gora izručuje Sinđelića Hrvatskoj

Crnogorski ministar pravosuđa Zoran Pažin donio je u petak rješenje, kojim se dopušta izručenje državljanina Srbije Saše Sinđelića Republici Hrvatskoj radi izvršenja višegodišnje zatvorske kazne zbog ubistva počinjenog u toj državi.

Prethodno su podgorički Viši sud i Apelacioni sud Crne Gore donijeli odluku da postoje svi zakonski uslovi da Sinđelić može biti izručen Hrvatskoj, prenosi Hina.

“Odluku da Sinđelić bude izručen Hrvatskoj ministar Pažin donio je u skladu s nacionalnim zakonima, poštujući bilateralni ugovor o izručenju s Hrvatskom i međunarodne standarde u području ekstradicije, kao i uvažavajući pravosnažnu odluku nadležnog suda u Crnoj Gori o ispunjenosti uslova za izručenje ovog lica”, saopšteno je iz crnogorskog ministarstva pravosuđa.

Županijski sud u Vukovaru osudio je Sašu Sinđelića 2012. na 21 godinu zatvora zbog ubistva Mirka Fotesa 2002. Sinđelić je, prije nego li je ušao ilegalno u Hrvatsku i ubio poljoprivrednika iz Drenovaca, u županjskoj Posavini, pobjegao iz kasarne u Srbiji s automatskom puškom kojom je i počinio ubistvo.

Iz crnogorskog ministarstva pravosuđa saopšteno je da je današnja odluka ministra Pažina “potvrda odlučnosti Crne Gore da dosljedno i odgovorno ispunjava preuzete međunarodne obaveze, da bude pouzdan partner u međunarodnoj borbi protiv kriminala i da ne dozvoli da bilo koji počinilac teških krivičnih djela nađe utočište na njenoj teritoriji”.

Prethodno je 22. aprila, Viši sud u Podgorici odbio zahtjev Hrvatske za izručenje Saše Sinđelića. Podgorički Viši sud tada je na pitanje objasnio da je zahtjev za izručenje odbijen, jer u tom trenutku Sinđelić nije bio na teritoriju Crne Gore.

U međuvremenu je Sinđelić 17. juna ilegalno ušao u Crnu Goru, tvrdeći da mu je u Srbiji život ugrožen, a već 2. septembra našao se u ekstradicijskom pritvoru na osnovu Interpolove potjernice, koju je za njim raspisala Republika Hrvatska.

Sinđelić je bio i glavni svjedok pokajnik crnogorskog Specijalnog tužilaštva u sudskom procesu protiv 14 optuženih za pokušaj terorizma na sam dan parlamentarnih izbora 2016. godine. Na osnovu njegova iskaza, svi okrivljeni, a među njima dvojica agenata ruske obavještajne službe i dvojica čelnika opozicionog Demokratskog fronta, osuđeni su za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori na ukupno 69 godina zatvora.

(Fena)