U organizaciji Napretka počeo kurs crtanja i dizajna

U organizaciji HKD Napredak Glavne podružnica Mosta, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače započeo je drugi stepen kursa crtanja i dizajna pod nazivom „Projekat očuvanja i njegovanja kulturne baštine kroz edukacije i radionice crtanja i dizajna“

Kurs crtnja i dizajna, koji je besplatan i na kome učestvuje 20 polaznika, organizovan je u saradnji s Narodnom bibliotekom HNK-a i uz podršku Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH.

Kurs će se održavati svake srijede u oktobru i novembru 2019. godine, u trajanju po dva sata, a namijenjen je prvenstveno srednjoškolcima i studentima.

Voditelj kursa je Višeslav Lučić, akademski grafičar i profesor likovne umjetnosti i dizajna.     Po završetku kursa, polaznicima će biti uručen certifikat, a u januaru 2020. godine biće organizirana izložba najboljih radova. 

„Kultura preobražava ljude, pa tako i grad. Osvještavajući ljude o samom kulturnom bogatstvu kojeg posjedujemo učimo ih da prepoznaju, njeguju i cijene kulturnu baštinu koju imamo. U Mostaru se susrećemo s ljudima koji nisu ni svjesni kulturnih spomenika, znamenitosti, pjesnika i umjetnika koje ovaj grad ima(o) i s kojima se diči. Takva dijela bivaju zanemarena, uništavana i/ili se samo pokraj njih prolazi bez ikakvog prepoznavanja. Takvu činjenicu upravo nastojimo promijeniti. Održavajući radionice crtanja i dizajna nastojaćemo učesnike upoznati sa umjetnošću, djelima, kulturnim spomenicima, baštinom općenito. Upoznaćemo učesnike s teoretskim dijelom umjetnosti, crtanja i dizajna, te im praktično pomoći to isto prenijeti na papir, razviti njihove kreativne sposobnosti i podstaći ih na kreativno razmišljanje i kulturno ih edukovati. Idemo sa sloganom ‘moramo prvo promijeniti sami sebe, tek onda i druge’, a mi upravo krećemo od pojedinca na šire“, istakao je Lučić.

Podpredsjednik HKD Napredak Miroslav Landeka zahvalio je federalnom Ministarstvu kulture i sporta i ministrici Zori Dujmović što su podržali ovaj Napretkov projekat, koji prvenstveno ima za cilj  dugoročno razvijanje kulturnog/vizuelnog senzibiliteta, a Glavna podružnica HKD Napredak planira održavati radionice svake godine.

(NovaSloboda.ba)